Skip to main content
search
VijestiSvijetIstaknute Vijesti

Cape Shipping potpisuje ugovor o izgradnji tankera

AAA

Izvor fotografije: Shutterstock.com

Porodica Andrianopoulos i njihova kompanija Cape Shipping započeli su svoj prvi projekat izgradnje tankera u dva kineska brodogradilišta.

Kompanija sa sjedištem u Atini široko je poznata po tome što je naručila izgradnju dva tankera tipa Suezmax u brodogradilištu Shanghai Waigaoqiao Shipbuilding.

Prema brokerima u Grčkoj, ugovor sa brodogradilištem vrijedan je otprilike 168 miliona dolara, a brodovi nosivosti 158.000 DWT trebali bi biti isporučeni 2026. i 2027. godine.

Izvori iz brodogradnje sugerišu da su takođe rezervisana dva tankera nosivosti 115.000 DWT, tipa LR2 u istom brodogradilištu po cijeni od oko 66 miliona dolara, sa isporukom 2025. i 2026. godine, nakon pisma o namjerama u decembru.

Cape Shipping osnovan je 1987. godine i od tada se uglavnom fokusirao na sektor rasutog tereta. Flotu čine šest balkera i 11 kontejnerskih brodova. Posljednji put je Cape Shipping naručio nove brodove 2018. godine, kada je i sklopio ugovor o izgradnji četiri kontejnerska broda kapaciteta 2.700 TEU u brodogradilištu Guangzhou CSSC Longxue Shipbuilding. Baze podataka o brodovima sugerišu da je kompanija jednom kupila VLCC prije više od 30 godina.

Izvor: Splash247

Podijeli vijest:

Leave a Reply