Skip to main content
search
VijestiSvijet

Capital Offshore naručuje do osam PSV-ova u Kini

AAA

Izvor fotografije: Bjoern Wylezich / Shutterstock.com

Fujian Mawei brodogradilište u Kini sklopilo je ugovor sa grčkim vlasnikom za izgradnju do osam PSV-ova.

Brodogradilište nije otkrilo ime vlasnika, ali izvori iz industrije sugerišu da je novopridošli Capital Offshore, koji podržava Evangelos Marinakis, napravio svoj prvi potez u izgradnji brodova otkako je krajem prošle godine ušao u ovaj sektor kupovinom šest brodova od norveške kompanije Standard Supply.

Naručeno je četiri PSV-a dužine 94,7 metara klasifikovana od strane Lloyd’s Register-a, uz opcije za dodatni par. Cijena i datumi isporuke nisu objavljeni. Mawei brodogradilište je isporučilo brojne OSV-ove prije i malo nakon depresije u sektoru nafte i gasa prije desetak godina, nakon čega su narudžbine za offshore plovila značajno opale. Trenutno brodogradilište ima jedan OSV na svojim knjigama za norvešku kompaniju Hercules Supply, sa planiranom isporukom u četvrtom kvartalu 2025. godine i opcijama za još dva broda.

Obnovljeni zamah na offshore tržištu od prošle godine doveo je do povećanja stope korišćenja širom sektora, ali osim brodova za podršku vjetroparkovima i AHTS jedinicama, nije bilo velike potražnje za novogradnjom zbog visokih cijena i poteškoća u obezbjeđivanju finansiranja.

Nekoliko vlasnika fokusiranih na Sjeverno more odlučilo se za nadogradnje i retrofite kako bi unaprijedili svoju zelenu agendu i produžili operativni vijek svojih plovila, sa samo nekolicinom, kao što su Rem i Eidesvik, koji su napravili naslove sa novim CSV-ovima. Ipak, iako nije značajno, tržišni izvori ukazuju da će se narudžbine za OSV postepeno povećavati, sa nekoliko velikih PSV narudžbina u narednim mjesecima. Na primjer, brazilska kompanija Petrobras je otkrila svoju želju za novom tonom kao dio svojih dugoročnih planova, od kojih je najmanje 12 PSV.

Izvor: Splash247

Podijeli vijest:

Leave a Reply