Skip to main content
search
VijestiSvijet

Carnival i Fincantieri će prekinuti sušu u narudžbinama kruzera uz rekordnih 5 milijardi dolara

AAA

Izvor fotografije: MartinLueke / Shutterstock.com

Vjeruje se da je Carnival blizu narudžbi kruzera većih od Sun Princess-a koji se trenutno završava u Italiji (Princess Cruises). Takođe, i da Carnival Corporation i Fincantieri dovršavaju masivnu narudžbu za izgradnju novih brodova za krstarenje vrijednu 5 milijardi dolara koja bi prekinula „sušu“ u narudžbinama velikih kruzera koja je bila na snazi ​​od izbijanja pandemije 2020. godine.

Ako bude završena, to bi bilo rekordna narudžbina, kako u veličini kruzera, najvećeg do sada izgrađenog u Italiji, tako i po ugovoru sa najvećom vrijednošću u dolarima koji potvrđuje vođstvo u industriji krstarenja.

Nakon što je 1999. godine sa Carnival Destiny prvi put u industriji krstarenja probio granicu od 100.000 bruto tona, Carnival se generalno nije fokusirao na veličinu.

Prema informacijama objavljenim u italijanskoj novinskoj kući Il Secolo XiX, Carnival bi ipak trebao preći granicu od 200.000 bruto tona, postajući tek treća kompanija za krstarenje koja je dostigla tu veličinu.

Royal Caribbean ima svoju Oasis i sada Icon klase, a MSC Cruises počinje svoju World klasu. Disney će takođe ući u odabranu grupu kada lansira približno 208.000 bruto tona bivšeg Global Dream preimenovanog u Disney Adventure 2025. godine.

Izvršni direktor Fincantieri-ja Pierroberto Folgiero rekao je da kompanija radi na novim narudžbinama i da očekuju da će se industrija krstarenja, koja čini više od polovine prihoda kompanije, vratiti sa novim narudžbama.

Shipping Italy izvještava da su se rukovodioci Carnival Corporation sastali sa Fincantieri-jem u oktobru tokom proslave 75. godišnjice Costa Crociere i ponovo u decembru.

Prvi od novih brodova koji bi imao 208.000 bruto tona bio bi za Carnival Cruise Line i trebao bi biti krajem 2028. ili početkom 2029. Nagađaju se da bi brod imao kapacitet za 7.000 putnika i preko 2.500 članova posade.

Izvor: The Maritime Executive

Podijeli vijest:

Leave a Reply