Skip to main content
search
VijestiSvijetIstaknute Vijesti

Caterpillar Marine i Serco napreduju u autonomnoj navigaciji

AAA

Izvor fotografije: Shutterstock.com

Caterpillar Marine je udružio snage sa Serco Inc. radi razvoja autonomnih brodova, koji su sposobni za samostalan rad bez potrebe za ljudskom interevencijom u periodu od godinu dana.

Inicijativa podržava projekat Agencije za napredna odbrambena istraživanja (Defense Advanced Research Projects Agency) pod nazivom No Manning Required Ship (NOMARS). Prema Caterpillar-u, autonomna plovila predstavljaju priliku za zaštitu posada od neprijateljskog, opasnog okruženja na moru.

Randy Tymofichuck, potpredsjednik i generalni menadžer odbrane u Caterpillar Inc., izjavio je da su uzbuđeni što su dio jednog od najvažnijih tehnoloških preokreta u pomorskoj industriji.

Pored pomorskih aplikacija, dizajn autonomnih brodova može pozitivno uticati na transport tereta i energetske sektore kako bi se ojačali lanci snabdijevanja za svaki od njih.

Stepeni autonomije identifikovani u svrhu definisanja, prema IMO-u:

  • Stepen prvi: Brod sa automatizovanim procesima i podrškom u odlučivanju. Pomorci su na brodu kako bi upravljali i kontrolisali brodske sisteme i funkcije. Neke operacije mogu biti automatizovane i, povremeno, ne nadzirane, ali s pomorcima na brodu spremnim da preuzmu kontrolu.
  • Stepen drugi: Daljinski upravljani brod sa pomorcima na brodu. Brod se kontroliše i upravlja sa druge lokacije. Pomorci su na brodu dostupni da preuzmu kontrolu i upravljaju brodskim sistemima i funkcijama.
  • Stepen treći: Daljinski upravljani brod bez pomoraca na brodu: Brod se kontroliše i upravlja sa druge lokacije. Na brodu nema pomoraca.
  • Stepen četvrti: Potpuno autonomni brod: Operativni sistem broda sposoban je samostalno donositi odluke i određivati akcije.

Ryan Maatta, glavni pomorski inženjer i menadžer pomorskog inženjeringa u Serco, komentarisao je da su kapetani i održavajuće posade neophodni za bilo koju pomorsku aplikaciju. Dodao je da ih mogu omogućiti da obavljaju svoje poslove sigurnije korišćenjem autonomnih plovila.

Podsjećamo, Ministarstvo okeana i ribarstva Južne Koreje nedavno je predstavilo Pos Singapore, označavajući ga kao prvi veliki prekookeanski brod dizajniran za autonomnu plovidbu trećeg nivoa.

Izvor: Safety4Sea

Podijeli vijest:

Leave a Reply