Skip to main content
search
VijestiSvijet

Centurion Bulk preuzima Integrity Bulk

AAA

Izvor fotografije: Nieuwland Photography / Shutterstock.com

Centurion Bulk je preuzeo danskog operatera Integrity Bulk za neobjavljeni iznos.

Centurion, osnovan 2013. godine, iznajmljuje i upravlja sa preko 80 brodova od Handysize do Ultramax balkera, dok Integrity, osnovan u Danskoj u oktobru 2014. godine, na svojoj web stranici ima 12 brodova u Handy segmentu.

Očekuje se da će preuzimanje biti završeno u julu. Ova akvizicija se poklapa sa odlaskom osnivača i izvršnog direktora Integrity-a, Martin Egvang-a, koji napušta kompaniju kako bi preuzeo vodeću ulogu kod danskog brodovlasnika i operatera Lauritzen Bulkers.

“Već neko vrijeme širimo svoje aktivnosti u Handysize segmentu i vrlo smo zadovoljni što smo postigli ovaj dogovor sa Integrity Bulk,” saopštio je Centurion Bulk.

Suvi teret ostaje najmanje konsolidovan od svih segmenata trgovačke brodogradnje, ali neki značajni poslovi u posljednjim mjesecima ukazuju na promjene u ovom segmentu. Prvo je bilo preuzimanje Grindrod Shipping-a od strane Taylor Maritime Investments, zatim vijest o mega-spajanju između Star Bulk i Eagle Bulk, te preuzimanje čileanske kompanije Nachipa Corp od strane Cetus Maritime, godinu dana nakon stvaranja Cetus-a spajanjem Asia Maritime Pacific i Hamburg Bulk Carriers.

Govoreći na prvom Geneva Dry događaju, Alexander Slee, zamjenik izvršnog direktora Taylor Maritime Investments, argumentovao je da veličina flote može biti diferencijator na tržištu sastavljenom od toliko malih flota.

“Ne treba preuveličavati tržišnu moć koju imate ako imate 50 umjesto 20 brodova ili koliko god, nikada nećete biti onaj koji određuje cijene, ali je važnije privlačenje kvalitetnih ljudi – i na kopnu i na moru, te kontrola nad troškovima, jer na kraju dana to je ono nad čim imamo najviše kontrole,” rekao je Slee.

Izvor: Splash247

Podijeli vijest:

Leave a Reply