Skip to main content
search
VijestiJadran

Čermak priprema 180 miliona eura ulaganja u Gaženici

AAA

Izvor fotografije: biggunsband / Shutterstock.com

Skoro deset godina penzionisani general Ivan Čermak posluje u Zadru. Od Tankerkomerca, kojeg je naposljetku i preuzeo, u najam je još 2015. uzeo naftni terminal u industrijskoj zoni Gaženica, s velikim planovima da uloži u njegovu modernizaciju i proširenje, kao i u Marinu Zadar, jednu od najatraktivnijih jadranskih marina kojom je upravljao Tankerkomerc.

Oko Marine vodio se višegodišnji spor između države i zadarske kompanije, kojeg je na kraju pravomoćno dobila država, a nedavno je Lučka uprava Zadar i službeno ušla u njezin posjed, uz obavezu raspisivanja tendera za novog koncesionara u roku od godinu dana.

No, posao s naftnim terminalom razvija se, i to, kako je suditi iz odluka nadležnih državnih tijela, sve ‘zelenije’. Generalova kompanija Delta terminali je krajem prošle godine zatražila od resornog Ministarstva ekonomije i održivog razvoja izdavanje dozvole za obezbjeđivanje prostora terminala naftnih derivata, tačnije renoviranje postojećeg, koji je za ovako specifičnu i osjetljivu delatnost zakonska obaveza svakih pet godina.

U međuvremenu, na Delta terminalu naftnih derivata došlo je do određenih promjena. Tačnije, postojeći terminal za skladištenje hemijskih proizvoda Kepol je prenamijenjen i modernizovan za skladištenje biljnih ulja, odnosno palminog.

Naime, to postrojenje je dugo bilo u kvaru, a u skladu sa novom posvećenošću obnovljivim izvorima energije i subvencijama koje prate takvu orijentaciju i povećanjem korišćenja, Delta terminali su uspjeli da realizuju projekat konverzije jednog skladišta, sa kapacitetom od 10 hiljada kubnih metara.

Ovom izmjenom smanjena je i potencijalna opasnost po životnu sredinu i sigurnost prostora terminala u Gaženici, pa je to bio i plus za dobijanje saglasnosti Ministarstva privrede za sigurnost sistema.

Međutim, čini se da namjera Delta terminala da se okrene biogorivima, kao sve brže rastućoj alternativi tečnim gorivima, tu ne staje. Iako je general Čermak prilično zatvoren i rijetko javno govori o svojim planovima, ovih dana na skupu u Zadru, koji je organizovala HGK o važnosti obnove pruge Zadar – Knin, čule su se najave velikih investicija iz njegove kompanije, za koje je upravo ova linija od izuzetnog značaja.

Direktorka za investicije i razvoj Delta terminala Svetlana Petrović nije ulazila u detalje, ali je jasno stavila do znanja da od ove željeznice zavisi nekoliko važnih investicija kompanije, a njihova ukupna vrijednost je oko 180 miliona eura. Sudeći po raspoloživoj dokumentaciji o modernizaciji i proširenju skladišta terminala, čiji je autor, svakako je u planu i prenamjena terminala za biogoriva.

Biogoriva su, kako je Petrović istakla u svom stručnom radu, jedna od najrazvijenijih i brzorastućih alternativa tečnim gorivima na tržištu, pa se investicioni ciklusi Delta terminala zasnivaju na projektima koji imaju za cilj proširenje skladišnih kapaciteta koji će pratiti povećanje u potrošnji biogoriva, razvoj naprednih biogoriva i održivih tehnologija.

Izvor: poslovni.hr

Podijeli vijest:

Leave a Reply