Skip to main content
search
VijestiSvijet

CESMA uputila otvoreno pismo Evropskoj komisiji za promet

By 06/02/2024March 12th, 2024Nema komentara
AAA

Izvor fotografije: Shutterstock.com

Organizacija CESMA (Confederation of European ShipsMasters’ Association) uputila je otvoreno pismo evropskoj komisiji za promet tražeći proširenje ratne zone Crvenog mora i Adenskog zaliva.

 

Poštovana gospođo, poštovani gospodine,

Kao što znate, situacija sa plovidbom u Crvenom moru i Adenskom zalivu je veoma zabrinjavajuća, sa komercijalne tačke gledišta svakako, ali takođe sa ljudske tačke gledišta. Zaista, nekoliko komercijalnih brodova je napadnuto poslednjih dana, napadi izvedeni dronom i/ili projektilima. Na sreću, do danas nije bilo žrtava među komercijalnim pomorcima na ovim brodovima. Fizičkih žrtava, naravno, nema, ali psihička šteta za ove pomorce je zaista prisutna. Ovo uprkos činjenici da je poslednjih godina sve veća briga za dobrobit pomoraca kao i želja da se mladi ljudi privuku ovom zanimanju. Žalimo zbog činjenice da je južno Crveno more podijeljeno na dvije zone: ratno rizično područje koje se proteže do 12 nautičkih milja od jemenske obale (tj. zona teritorijalnog mora) i područje visokog rizika koje pokriva ostatak geografskog područja do obale Eritreje i moreuza Bab el Mandeb. Slično tome, Adenski zaliv ima ratnu rizičnu oblast koja se proteže 12 milja od jemenske obale, kao i vrlo malo područje visokog rizika južno od moreuza Bab el Mandeb.

Uslovi osiguranja za brodove i posadu očigledno nisu isti u zavisnosti od toga da li se brod nalazi u ratnoj zoni ili u zoni visokog rizika. Međutim, nedavno izvedeni napadi pokazuju da su napadnuti brodovi bili na udaljenosti većoj od 12 milja od jemenske obale, bilo u Crvenom moru ili Adenskom zalivu, čime je diferencijacija područja postala zastarjela. Shodno tome, molimo vas da se ljubazno potrudite da se dio Crvenog mora južno od geografske širine granice Saudijske Arabije/Jemena, i u Adenskom zalivu zapadno od meridijana granice Oman/Jemen, prizna kao ratna područja. Očigledno isključujući teritorijalna mora Eritreje, Džibutija i Somalije. – istaknuli su predstavnici CESMA-e u pismu kojeg potpisuje predsjednik organizacije CESMA Kap. Dimitar Dimitrov i generalni sekretar Kap. Hubert Ardillon.

Izvor: cesma-europe.org

Podijeli vijest:

Leave a Reply