Skip to main content
search
VijestiSvijet

Chevron i Carnival pridružuju se preusmjeravanju svojih brodova

AAA

Izvor fotografije: TakakoPhillips / Shutterstock.com

Uslijed rastućih prijetnji na Crvenom moru, Carnival je odlučio preusmjeriti 12 brodova koji su originalno bili zakazani za prolazak kroz Crveno more do maja 2024. godine. U međuvremenu, Chevron je takođe objavio da će koristiti Rt dobre nade kao alternativnu rutu za transport tereta nafte CPC Blend.

Sve veći broj kompanija preusmjerava svoje brodove kako bi spriječili napade na svoja plovila i posadu. Nažalost, preusmjeravanje može produžiti putovanje između Azije i Evrope za 8–15 dana i dodati dodatnih 3.000–3.500 nautičkih milja (oko 6.000km) postojećoj ruti, što je loša vijest kako za troškove tako i za emisije.

Kako izvještava Reuters, odluka Carnival-a i Chevron-a usklađuje se sa širim trendom u industriji. Očekuje se da će preusmjeravanje koje vrši Carnival imati uticaj od 7 do 8 centi na njihovu prilagođenu zaradu po dionici za cijelu 2024. godinu, pri čemu će većina uticaja biti u drugom kvartalu, informiše Reuters.

Dodatno, kako je pomenuto, Chevron se odlučuje za dužu rutu oko Rta dobre nade umjesto direktnijeg puta kroz Crveno more. Iako ova odluka pruža sigurnost, ona takođe dodaje znatno vrijeme i troškove putovanjima, napominje Reuters.

Izvor: Safety4Sea

Podijeli vijest:

Leave a Reply