Skip to main content
search
VijestiSvijetIstaknute Vijesti

Cijene kontejnera duplirane, cijene iznajmljivanja trostruko veće u Kini

AAA

Izvor fotografije: Shutterstock.com

Prosječne cijene kontejnera u Kini dostigle su najviši nivo u posljednje dvije godine, dostigavši 3.600 američkih dolara ove sedmice za 40-stopne kontejnere visokog kapaciteta za teret.

Ove cijene su bile oko 1.700 američkih dolara u periodu od marta do aprila 2024. godine. Ovo predstavlja porast od 112% u rasponu od dva mjeseca. Dok, su prosječne cijene kontejnera (za kupovinu) na značajnom uzlaznom trendu, prosječne cijene jednokratnog preuzimanja (za iznajmljivanje) nastavljaju da rastu nevjerovatnom brzinom tokom juna.

„Dok su cijene i stope značajno porasle, obim trgovine se smanjio jer kupci postaju oprezniji. Ovaj trend potencijalno ukazuje na mogući preokret cijena u bliskoj budućnosti, kako se tržište prilagođava trenutnim poremećajima i visokom nivou volatilnosti“, podijelio je Christian Roeloffs, suosnivač i izvršni direktor Container xChange.

Prosječne cijene preuzimanja iz Shanghai-a prema Rotterdam-u iznosile su oko 500 američkih dolara u novembru 2023. godine, a sada su tri puta veće, oko 1.700 američkih dolara, prema Hamburgu 2.030 američkih dolara, a prema Antwerp-u 1.888 američkih dolara (od 23. juna 2024. godine).

Ukupne cijene preuzimanja udvostručene su od novembra do juna na relaciji iz Shanghai-a do ključnih luka u SAD-u. Cijene iz Shanghai-a prema New York-u bile su oko 568 američkih dolara u novembru 2023. godine, a sada su dostigle 1.200 američkih dolara u junu 2024. godine. Cijene iz Shanghai-a prema Oakland-u bile su 370 američkih dolara u novembru 2023. godine, a sada su 1.663 američkih dolara od 23. juna 2024. godine. Cijene iz Shanghai-a prema Los Angeles-u bile su 643 američkih dolara u novembru 2023. godine, dostižući 1.107 američkih dolara od 23. juna 2024. godine. Cijene preuzimanja iz Shanghai-a prema Long Beach-u takođe su porasle sa 610 američkih dolara na 1.230 američkih dolara u istom periodu.

Porast zaliha u maloprodaji u SAD-u, posebno u sektorima poput motornih vozila i građevinskog materijala, ukazuje na snažnu potražnju za kontejnerskim transportnim uslugama. Očekuje se da će to povećati potrebu za kontejnerskim pošiljkama iz Kine, glavnog proizvodnog centra.

Kineske luke zabilježile su povećanje protoka kontejnera od 9% na godišnjem nivou u prva četiri mjeseca 2024. godine, rukujući sa 104,03 miliona TEU. Protok robe u stranoj trgovini povećan je za 9,1% na godišnjem nivou.

Ukupni promet robe dostigao je 5,55 milijardi tona; rast od 5,2% u poređenju sa istim periodom prošle godine.

Evropska komisija je predložila tarife do 38% na kineska električna vozila, pored postojećih 10% tarifa, izražavajući zabrinutost zbog državnih subvencija. Iako, sektor kontejnerskog prevoza nije direktno pogođen ovim tarifama na električna vozila, smatramo da je ovaj razvoj događaja rani signal potencijalnih širih trgovinskih tenzija. Ako, se predložene tarife uvedu, troškovi izvoza kineskih električnih vozila u Evropu će porasti, što može dovesti do tarifnog rata. Ova eskalacija može rezultirati povećanim tarifama na širi spektar robe, što će uticati na globalne lance snabdijevanja. Više tarife i trgovinske barijere mogu dovesti do kašnjenja i dodatnih troškova u lancu snabdijevanja, uzrokujući neefikasnosti u korištenju kontejnera i više operativne troškove za kompanije za prevoz robe.

Izvor: Container News

Podijeli vijest:

Leave a Reply