Skip to main content
search
VijestiSvijetIstaknute Vijesti

Cijene novogradnje porasle za 3% na najviši nivo u poslednjih 16 godina: BIMCO

AAA

Izvor fotografije: Shutterstock.com

“Od početka godine, cijene novogradnje su porasle za 3% dostigavši najviši nivo od 2008. godine. U poređenju sa njihovim najnovijim minimumom krajem 2020. godine, porasle su za 53%. Tokom istog perioda, knjiga narudžbi je porasla za 72%, dostigavši najviši nivo od početka 2012. godine i porasla je za 2% od početka godine,” kaže Niels Rasmussen, glavni analitičar za brodarstvo u BIMCO.

Globalna knjiga narudžbi brodogradilišta trenutno iznosi 133 miliona kompenzovane bruto tonaže (CGT), što je povećanje od 56 miliona CGT u poređenju sa najnovijim minimumom krajem 2020. godine. Brodovi za LNG i kontejnerski brodovi čine 35% i 30% povećanja, dok su ostatak činili balkeri, tankeri i LPG brodovi.

Međutim, knjiga narudžbi za kontejnerske brodove dostigla je vrhunac tokom prvog kvartala 2023. godine i od tada opada. Od početka godine, knjiga narudžbi za kontejnerske brodove pala je za 16%, odstupajući od ukupnog trenda rasta zajedno sa knjigom narudžbi za balkere koja je pala za 3%.

“Do sada ove godine, segmenti tankera i LNG-a zajedno su bili glavni pokretači rasta globalne knjige narudžbi. Pored toga, knjige narudžbi za LPG tankere, kruzere, chemical tankere i RoRo brodove bilježe dvocifreni rast,” kaže Rasmussen.

Između 2010. i 2020. godine, industrija brodogradilišta bila je opterećena prekomjernim kapacitetom. Stoga su cijene varirale +/- 10% od srednje cijene tog perioda.

Pod pretpostavkom da dostupni kapacitet brodogradilišta u jednoj godini odgovara maksimalnom isporučenom u proteklih pet godina, možemo ilustrovati kako je situacija poboljšana u odnosu na prethodni višak kapaciteta.

Između 2010. i 2020. godine, srednji odnos knjige narudžbi prema kapacitetu bio je 2.2, opadajući na 1.7 tokom druge polovine 2017. godine. Od tada, taj odnos je porastao sa 2.1 krajem 2020. na 3.7 trenutno, što je najviši nivo od 2010. godine.

Ovo poboljšanje je doprinijelo rastu cijena. Povećanje cijena od 53% za samo 3.5 godina može djelovati dramatično, ali vrijedi napomenuti da je prosječno godišnje povećanje cijena između 2010. i 2024. godine bilo samo 2.3%, iako su plate u proizvodnji u Kini više nego utrostručene.

“Gledajući unaprijed, potreba za zamjenom velikih generacija brodova izgrađenih 2000-ih, kao i potreba za dekarbonizacijom, izgleda da obećavaju dobru budućnost za buduće ugovaranje. Izbjegavanje masovnog povećanja kapaciteta brodogradilišta kao 2000-ih biće ključno ako brodogradilišta žele izbjeći porast prekomjernog kapaciteta i scenario u kome cijene ponovo padaju na nivoe viđene u 2010-im,” kaže Rasmussen.

Izvor: shipmanagementinternational.com

Podijeli vijest:

Leave a Reply