Skip to main content
search
VijestiSvijetIstaknute Vijesti

Čile postaje prva zemlja koja je ratifikovala ugovor o otvorenom moru

AAA

Izvor fotografije: Shutterstock.com

Sporazumom High Seas Treaty Čile je postao prva zemlja koja je ratifikovala istorijski ugovor o otvorenom moru usvojen u UN-u 2023.

Gotovo četiri mjeseca nakon što je High Seas Treaty otvoren za potpisivanje na Generalnoj skupštini UN-a, Čile je postao prva zemlja koja je ratifikovala istorijski sporazum o očuvanju okeana. U utorak je čileanski senat jednoglasno odobrio High Seas Treaty, službeno poznat kao Biodiversity Beyond National Jurisdiction Treaty (BBNJ).

Ugovor postavlja proceduru za uspostavljanje velikih morskih zaštićenih područja na otvorenom moru, koja pokrivaju gotovo dvije trećine svjetskih okeana.

Cilj je olakšati postizanje cilja očuvanja 30 posto kopna i mora do 2030. godine, dogovorenog od strane država članica UN-a u decembru 2022. u okviru Globalnog okvira za biodiverzitet Kunming- Montreal.

Čile je bio među državama članicama UN-a koje su pokazale snažnu političku opredijeljenost za usvajanje BBNJ-a, dok je još bio u fazi pregovora.

“Čile je bio ključna zemlja tokom svih godina pregovora o ovom sporazumu. Ovo je dostignuće za hiljade Čileanaca koji su pozvali na zaštitu okeana. Čestitamo akciji kongresa. rekla je Estefanía González, zamjenica direktora Greenpeace Chile kampanje.

Da bi sporazum stupio na snagu, potrebno je još 59 zemalja da ratifikuju sporazum do 2025. godine. 

Izvor: The Maritime Executive

Podijeli vijest:

Leave a Reply