Skip to main content
search
VijestiSvijet

Clarksons Research: 2023. godina obilježena je sa 539 novih narudžbi koja koriste alternativna goriva

By 06/01/2024One Comment
AAA

Izvor fotografije: Shutterstock.com

Najnoviji Green Technology Tracker izvještaj Clarksons Research-a, koji uključuje podatke za čitavu 2023. godinu, prati napredak u usvajanju alternativnih goriva i ulaganja u tehnologije za uštedu energije širom svjetske flote.

Sažimajući najnoviji Tracker, Steve Gordon, globalni direktor Clarksons Research-a, izjavio je da je 2023. godina bila izuzetno značajna u procesu dekarbonizacije pomorske industrije, sa novim propisima koji su stupili na snagu i obavezom nulte emisije dogovorene u IMO-u.

Prema Gordon-ovim riječima, u 2023. godini, Clarksons Research zabilježio je:

539 novih narudžbi koje uključuju brodove koji mogu koristiti alternativna goriva, što čini 45% svih narudžbi.

Takođe su bile 55 nove narudžbe koje uključuju LPG kao gorivo i 4 sa amonijakom.

Ukupno danas, 6% globalnog kapaciteta flote sposobno je za alternativna goriva (porast sa 2.3% u 2017.), što predviđamo će se povećati na gotovo četvrtinu kapaciteta flote do kraja decenije.

Postoje i druge važne promjene, sa “eko” brodovima koji sada čine 32% globalne tonnage na vodi (čak 50% kod VLCC i Capesize brodova), a korišćenje inovativnih tehnologija za uštedu energije (EST) nastavlja se širiti. Sa starenjem flote (12.6 godina, porast s 9.7 godina prije deset godina) i praćenjem performansi brodova pod CII u 2023. godini, što sugeriše da će preko 30% biti označeno kao D ili E, nastavak investicija u postojeću flotu biće ključno.

Izvor: Safety4Sea

Podijeli vijest:

One Comment

Leave a Reply