Skip to main content
search
VijestiSport

Clipper Race 2023-24 potvrdio svoj 11. povratak u Cape Town

AAA

Izvor fotografije: Mariusz Lopusiewicz / Shutterstock.com

The Clipper 2023-24 Round the World Yacht Race jedanaesti put posjećuje V&A Waterfront u Cape Town-u u sklopu globalne trkačke rute. Očekuje se da će flota stići u ovaj južnoafrički grad 6. novembra 2023.

Clipper Round the World Yacht Race okuplja avanturiste iz svih sfera života kako bi se suočili sa izuzetnim izazovom trke preko svjetskih okeana na jahti od 70 stopa.

3. septembra 2023. u Portsmouth-u počinje Clipper Round the World Yacht Race od 11 članova flote.

Dolazak u luku u Cape Town označiće kraj 2. dionice: Južnoatlantski krak. Timovi trke Clipper 2023-24 imaće nekoliko dana da se odmore, oporave i istraže Cape Town prije nego što krenu na 3. dio: The Roaring Forties Leg ka Zapadnoj Australiji.

Ovom izdanju trke pridružuje se 11 članova posade iz Južne Afrike.

Mnogi od trkačkih posada koji učestvuju u ovoj avanturi nemaju prethodno iskustvo u jedrenju. Preuzimaju intenzivan obavezni program obuke u četiri faze prije nego što se pozabave nekim od najizazovnijih uslova, od niskih temperatura i talasa od 40 stopa do velike vrućine i ravnog zatišja u tropskim krajevima.

“Vrlo smo ponosni što ćemo pozdraviti zajednicu Clipper Race nazad u gradu i Waterfront-u. Naša izvanredna lokacija stavlja okeane u centar vizije V&A Waterfront, a dijeljenje ovog resursa sa svijetom ključno je za nas.“, kaže David Green, izvršni direktor V&A Waterfront-a.

Zamjenik direktora trke Clipper Ventures-a, Dale Smyth, učestvovao je na Cape Town-u kao skiper trke u izdanju 2017-18.

“Fantastično je što će flota ponovno posjetiti moju domovinu Južnoafričku Republiku i svratiti u ovu užurbanu luku u Cape Town-u. Timovi će se suočiti sa nekim napornim danima plovidbe prije dolaska – nakon što su prešli nepredvidivi Južni Atlantik – ali vez na V&A Waterfront-u biće savršena prilika za opuštanje i uživanje u prekrasnom ambijentu koji grad nudi”, kaže David Green, izvršni direktor V&A Waterfront-a.

Izvor: Marine Industry News

Podijeli vijest:

Leave a Reply