Skip to main content
search
VijestiSvijet

CMA CGM, COSCO i Evergreen nemaju dovoljno brodova na linijama Azija-Evropa

By 27/02/2024February 28th, 2024Nema komentara
AAA

Izvor fotografije: Diego Fiore / Shutterstock.com

Članovi OCEAN Alliance-a (CMA CGM, COSCO Shipping Lines i Evergreen Marine Corporation) suočavaju se sa problemima održavanja redovnog rasporeda na linijama između Azije i Sjeverne Evrope i Azije i Mediterana zbog nedostatka novih brodova koji bi se pridružili njihovim flotama, kao i premiještanja brodova sa drugih linija, posebno usled krize u Crvenom morru.

Izvještaj Alphaliner-a pokazuje da, iako bi glavni operateri trebalo da nude 8,5 polazaka po liniji nedeljno u prosjeku, OCEAN Alliance je uspio da realizuje svega 6,3 nedeljna polaska.

Neki od problema su pogotovo izbili u prvi plan, kao što je slučaj sa COSCO-ovom uslugom Azija – Sjeverna Evropa LL1 / AEU1, koja je ponudila osam plovidbi, uključujući i brod OOCL Valencia kapaciteta 24.188 TEU na njegovom prvom putovanju.

Sa druge strane, COSCO-ova usluga AEU7 imala je samo četiri polaska iz Šangaja, uprkos dodavanju manjeg broda Beijing kapaciteta 9.469 TEU u flotu.

Dodatni izazov predstavlja i zajednički COSCO / Evergreen servis Azija – Mediteran AEM1 / MD2 koji je imao samo jedno putovanje u januaru.

Nedostatak brodova uticao je i na liniju Azija – Istok Mediterana BEX, kojoj su potrebna četiri dodatna broda da bi nastavila sa nedeljnim polascima. Zbog nedostatka resursa, u februaru je ponuđeno samo jedno putovanje sa relativno malim brodom Xin Xiamen kapaciteta 5.668 TEU. CMA CGM je djelimično uspio da to nadoknadi koristeći brodove CMA CGM Mozart kapaciteta 5.782 TEU i nedavno isporučeni brod CMA CGM Khao Sok kapaciteta 6.014 TEU koji je prvobitno bio planiran za jadransku regiju.

Za razliku od toga, THE Alliance (Hapag-Lloyd, Yang Ming Marine Transport, HMM i ONE) uspio je brže reagovati na krizu u Crvenom moru, obustavivši liniju Južna Azija – Sjeverna Evropa FE5 i servis Azija – Istok SAD EC4 krajem novembra 2023. Ovo je omogućilo postepeno oslobađanje čak 22 neo-panamax broda.

THE Alliance je uspio ponuditi sedam nedeljnih polazaka za svoje tri linije između centralne Kine i Sjeverne Evrope, koristeći novi Hapag Lloyd-ov brod Busan Express kapaciteta 23.664 TEU, kao i premještanjem Zenith Lumos-a i Zeus Lumos-a kapaciteta 14.952 TEU sa linije Azija – Mediteran na FE3 i FE4 linije.

Kada je riječ o Maersk-u i MSC- u, oni su uspjeli povećati flotu na liniji Azija – Sjeverna Evropa – Skandinavija AE5 / Albatross na 16 brodova, što im je omogućilo da ponude devet plovidbi na toj liniji tokom januara i februara.

Izvor: Container News

Podijeli vijest:

Leave a Reply