Skip to main content
search
VijestiSvijet

CMA CGM otkriva detalje o fondu od 214 miliona dolara za dekarbonizaciju francuskog brodarstva

AAA

Izvor fotografije: Mariusz Bugno / Shutterstock.com

CMA CGM i francuska javna investiciona banka Bpifrance pokrenule su fond od 200 miliona eura (214,5 miliona dolara) za ubrzanje energetske tranzicije francuske pomorske industrije.

Od ukupno 200 miliona eura, 20 miliona eura će biti iskorišćeno za dekarbonizaciju flota francuskih brodarskih firmi, 110 miliona eura i 50 miliona eura biće dodjeljeni kao grantovi i ulaganja u kapital, za napore dekarbonizacije u pomorstvu, dok će preostalih 20 miliona eura direktno ići za napredak održivih pomorskih tehnologija.

“Ova jedinstvena inicijativa pokazuje našu nepokolebljivu podršku transformaciji industrije, doprinoseći čistijoj sutrašnjici za okeane širom svijeta i podstičući put ka dekarbonizaciji”, objasnila je kompanija sa sjedištem u Marseille-u.

Ponuđeni iznos je dio PULSE energetskog fonda CMA CGM-a od 1,5 milijardi dolara usmjerenog na dekarbonizaciju. Projekti koji su prihvatljivi za finansiranje iz energetskog fonda mogu poticati iz sektora brodarstva, turizma i krstarenja, ribarstva i proizvoda od morskih plodova, infrastrukture, brodogradnje i nautičke industrije, kao i obnovljivih izvora energije.

Petogodišnji fond PULSE osnovao je Rodolphe Saadé u septembru 2022. godine sa ciljem ubrzanja energetske tranzicije CMA CGM-a kako bi se postigao neto nulti ugljenik do 2050. godine.

Izvor: Splash247

Podijeli vijest:

Leave a Reply