Skip to main content
search
VijestiSvijetIstaknute Vijesti

CMA CGM planira još narudžbi za dual-fuel brodove

AAA

Izvor fotografije: FrankHH / Shutterstock.com

CMA CGM, jedna od najvećih svjetskih zagovornika LNG-a kao goriva za brodove, planira naručiti još kontejnerskih dual-fuel brodova, navode izvori iz brodogradnje.

Izvori su za LNG Prime rekli da još nije odlučeno da li će nova serija brodova biti opremljena pogonom na LNG ili metanol.

CMA CGM je zainteresovan za naručivanje brodova kapaciteta 15.000 TEU, 8.000 TEU i 4.000 TEU, rekli su izvori.

Tačan broj brodova ostaje nejasan, a CMA CGM bi mogao biti zainteresovan za naručivanje šest kontejnerskih brodova po svakoj veličini, dok su veći brodovi kapaciteta 15.000 TEU prioritet, rekli su izvori.

Ako se narudžbine realizuju, ovi kontejnerski brodovi će se pridružiti floti CMA CGM od oko 620 brodova, uključujući više od 30 koji već koriste LNG.

CMA CGM je ranije rekao da je već uložio više od 17 milijardi dolara u flotu od skoro 120 brodova sa pogonom na LNG i metanol, čija se isporuka očekuje do 2027. godine.

Kineska brodogradilišta kao što su Hudong-Zhonghua i Jiangnan su omiljena brodogradilišta CMA CGM za izgradnju ULVC-ova.

Hudong-Zhonghua i Jiangnan su već izgradili devet dual-fuel kontejnerskih brodova kapaciteta 23.000 TEU za CMA CGM.

U junu 2021. godine, CMA CGM je dočekao deveti i posljednji brod u ovoj seriji, Sorbonne, u svojoj floti.

Ovi giganti, dugi 400 metara i široki 61 metar, pogonjeni LNG-om, imaju WinGD-ove dual-fuel motore i GTT-ov rezervoar za gorivo kapaciteta 18.600 kubnih metara.

Izvor: LNG Prime

Podijeli vijest:

Leave a Reply