Skip to main content
search
VijestiSvijet

CMA CGM prima prvi kontejnerski brod sa jedinstvenim dizajnom

AAA

Izvor fotografije: CMA CGM

CMA CGM je objavila da je primila isporuku pionirske CMA CGM Mermaid, prvog broda u seriji od 10 najmodernijih kontejnerskih brodova od 2,000 TEU na LNG pogon. Ovi brodovi će se kretati rutama u Mediteranu i Sjevernoj Evropi.

Odlikujući se inovativnim dizajnom usmjerenim na poboljšanje energetske efikasnosti i ekološke održivosti, ovi novi kontejnerski brodovi povećaće obimnu flotu CMA CGM-a od približno 620 brodova, uključujući preko 30 koji već koriste alternativne energije. Njihova upotreba rezultiraće emisijama CO2 smanjenim do -20% u poređenju sa konvencionalnim pomorskim gorivom.

Ova isporuka označava prekretnicu u inicijativi modernizacije flote francuskog pomorskog prevoznika, odražavajući investiciju koja premašuje 15 milijardi USD, dok takođe približava grupu ostvarivanju cilja Net zero Carbon do 2050. godine, sa gotovo 120 brodova koji se očekuju da će biti pokretani nisko-ugljeničnim energijama do 2028.

Početak ove nove generacije kontejnerskih brodova proizilazi iz zajedničkih napora među učesnicima industrije.

Transformacija konceptualnog dizajna u industrijski prototip bila je pod nadzorom danskog inženjerskog preduzeća Odense Marine Technique (OMT).

Izgradnja ovih brodova povjerena je brodogradilištu Hyundai Mipo Dockyard (HMD) u Južnoj Koreji, vodećem brodogradilištu u svijetu po pitanju performansi, koje nadgleda svaki aspekt montaže kontejnerskih brodova.

Posvećena poboljšanju energetske efikasnosti u svojim operacijama, CMA CGM je donijela stratešku odluku da optimizuje dizajn svoje najnovije serije brodova.

Glavna karakteristika ovog novog dizajna je njen odnos dužine od 204,29 metara prema širini od 29,6 metara, pažljivo osmišljen da poboljša hidrodinamičke i aerodinamičke performanse.

Ističući se kao prvi brodovi u floti CMA CGM koji imaju nadgrađe na prednjoj strani, ovi brodovi pozicioniraju most i smještajne prostore naprijed, obezbjeđujući superiornu aerodinamičku performansu i povećani kapacitet utovara u poređenju sa konvencionalnim dizajnima.

Dodatno poboljšanje hidrodinamičke efikasnosti je uključivanje inovativnog gotovo obrnutog ravnog pramca. Ova prefinjenost dizajna prenosi se na značajno smanjenje potrošnje goriva po putovanju za 15%.

Svaki od 10 novih kontejnerskih brodova biće opremljen alternatorom spojenim na glavni pogonski motor, osiguravajući besprekidno snabdijevanje električnom energijom za brodske električne sisteme tokom putovanja.

Vrhunac inovacija unutar ove nove generacije kontejnerskih brodova je instalacija izuzetno potentne gorivne ćelije, koja će biti ugrađena u posljednji brod serije predviđen za isporuku u januaru 2025. Ova gorivna ćelija, pokretana vodonikom sa energetskim kapacitetom od 1MW, osigurava nulte emisije dok je brod usidren.

Osim svojih revolucionarnih tehnologija usmjerenih na maksimiziranje energetske efikasnosti i ekoloških performansi, ovi brodovi daju prioritet udobnosti i blagostanju svojih članova posade sa modernim enterijerima i pogodnostima.

Izvor: Container News

Podijeli vijest:

Leave a Reply