Skip to main content
search
VijestiSvijet

CMA CGM ulaže 120 miliona eura u električne kombije kompanija Renault i Volvo

AAA

Izvor fotografije: kyiv-top / Shutterstock.com

CMA CGM Group je postao osnivač naredne generacije električnih kombija “Flexis SAS” zajedno sa Renault Group i Volvo.

Tri globalna aktera u svojim respektivnim industrijama kreiraju “zajedničko preduzeće za revolucionarnu generaciju električnih kombija”, kako se očekuje da će evropsko tržište elektrificiranih kombija rasti za 40% godišnje do 2030. godine.

Flexis SAS će biti smješten u Francuskoj, i svi električni kombiji bazirani na povezanoj elektronskoj platformi biće proizvedeni u Renault Group fabrici Sandouville u Francuskoj.

CMA CGM, preko PULSE, svog fonda za ulaganje u energiju, stekao je 10% udjela u Flexis SAS i potvrdio je svoje interesovanje za strateško ulaganje do 120 miliona eura do 2026. godine.

Kreiran od Rodolphe Saadé-a u 2022. godini, energetski fond CMA CGM Group-e PULSE ima 1,5 milijardi eura alociranih za dekarbonizaciju lanca vrijednosti logistike i fokusira se na direktna i indirektna ulaganja kako u inovativne kompanije tako i u održive industrijske projekte.

Volvo Group i Renault Group, svaki držeći 45% udjela u Flexis SAS, planiraju da ulože 300 miliona eura tokom naredne tri godine.

Vozila će biti izgrađena na novoj potpuno električnoj LCV skateboard platformi koja će nuditi visoku modularnost za različite tipove karoserija po konkurentnoj cijeni, i proboj u zahtjevima sigurnosti, kako tvrdi CMA CGM.

Izvor: Shipping Telegraph

Podijeli vijest:

Leave a Reply