Skip to main content
search
VijestiSvijet

CMA CGM uvodi dodatne troškove zbog strožijih ograničenja Panamskog kanala

AAA

Izvor fotografije: Angel DiBilio / Shutterstock.com

CMA CGM Group najavio je uvođenje dodatne tarife od 150 američkih dolara po TEU (Twenty-foot Equivalent Unit) kao odgovor na tekuća ograničenja koja uvodi uprava Panamskog kanala, smanjujući broj brodova koji dnevno prolaze kroz kanal.

Ova brodarska linija je saopštila da niz mjera koje je kanal uveo ove godine, zajedno sa povećanjem tarife za prolazak kroz kanal ranije ove godine, nanosi “ozbiljan udarac operacijama CMA CGM-a.”

Panamski kanal nastavlja da pati od ozbiljne suše, zbog čega je uprava kanala nedavno najavila dalja ograničenja.

Ranije ovog mjeseca, Maersk je saopštio da i dalje uspjeva da obezbijedi pravovremene prolaze kroz kanal i preduzima potrebne mjere predostrožnosti kako bi se minimizirao bilo koji potencijalni uticaj na operacije.

Saopšteno je klijentima: “Intenzivno sarađujemo sa PCA (Panama Canal Authority), kako bismo obezbijedili potrebne termine za prolazak. Planirajući prolaze između 30 i 14 dana prije dolaska, u zavisnosti od veličine broda i smjera, cilj nam je da zaštitimo naš raspored prolaza.”

“Pratimo vremenske uslove i vrijeme čekanja u operacijama u prethodnim lukama kako bismo obezbijedili datum prolaska koji se uklapa u naš raspored i osigurava brzi prolaz kroz Kanal.

Nastavljamo da imamo pristup ograničenom željezničkom povezivanju, omogućavajući alternativnu opciju transporta kontejnera između Atlantskih i Pacifičkih ulaza.” dodao je Maersk u bilješci svojim klijentima.

S obzirom da Panamski kanal implementira oštre rezove u broju termina za prolazak u narednim mjesecima, tankerima i balkerima prijeti izbacivanje iz korišćenja kanala.

Izvor: Shipping Telegraph

Podijeli vijest:

Leave a Reply