Skip to main content
search
VijestiSport

Cole Brauer je prva Amerikanka koja je završila solo, neprekidnu plovidbu preko tri Velika rta

AAA

Izvor fotografije: pbo.co.uk

 

Cole Brauer je druga učesnica koja je završila “Global Solo Challenge” i ušla u istoriju, postavši prva Amerikanka koja je završila solo, neprekidnu plovidbu oko svijeta preko tri Velika rta.

Cilj Cole Brauer je uvijek bio da postane prva Amerikanka koja se takmiči samostalno i bez prestanka oko svijeta, preko tri Velika rta, a jutros je 29-godišnjakinja taj san i ostvarila.

U 07:23 UTC, Cole je prešla ciljnu liniju u Coruni u Španiji u svojoj klasi 40 OCD 2008, “First Light”, i ušla u istoriju.

Nakon završetka, Cole Brauer je rekla: „Ovo je sjajno, ovo je stvarno kul. Sunce je izašlo i ovo je zaista lijepo. Prošla noć je bila veoma teška i naporna, ali ovo je zaista dobar osjećaj. Kada sam prvi put pozvala Marca [organizatora “Global Solo Challenge-a”], prvo što je rekao je da ću dobiti mnogo publiciteta i rekla sam, ne, ne, biće u redu, postići ću malo, ali ovo je daleko iznad svakog očekivanja. Hvala svima što ste došli. To mi znači više nego što ćete ikada znati. Mislim da sam završila sa jedrenjem za danas! Idemo na pivo!”

Cole Brauer je trofej uručio pobjednik “Global Solo Challenge-a”, Philippe Delamere, koji je prešao ciljnu liniju 24. februara.

„Zaslužuješ ovo mnogo“, rekao joj je. „Veoma sam srećan i ponosan; Veoma sam srećan i ponosan što si osvojila ovo. Jednog dana će neko reći da li poznajete Cole, ona je ta devojka koja se jako dobro snalazi u Vendee-i [Globe] i ja ću reći da, naravno da znam, dao sam joj taj trofej.”

Cole Brauer je počela da plovi dok je živjela na Havajima, gdje je pohađala Univerzitet. Godine 2018., odlučila je da počne samostalno da jedri, nakon što je pročitala knjigu Ellen MacArhtur, “Taking on the World”.

“To je bilo to. Htjela sam samostalno da jedrim oko svijeta. Htjela sam to da uradim kao žena od 5’2” visine, i težine 100lb. Baš kao Ellen MacArthur. I najbolji dio! Zapravo mi se više svidjelo jedrenje sa jednom rukom, nego sa punom posadom iz daljine! Našla sam uporište“, rekla je.

Njen kolega skiper, Cat Chimney, preporučio joj je da se prijavi za “Global Solo Challenge”, solo, neprekidnu trku oko svijeta preko tri Velika rta, koja je počela iz Corune u avgustu 2023. godine.

Za ovo bi onda trebalo Cole Brauer i njenom timu četiri godine da se pripreme za Vendee Globe 2028. Ranije je pokušavala da se prijavi za “The Ocean race”, ali joj je rečeno da je sa 5 stopa 2 inča, bila preniska.

Ali njen cilj je takođe bio da pokaže „da ovaj sport i zajednica u kojima dominiraju muškarci MOGU postati otvoreniji i manje „tradicionalni“.

Uoči “Global Solo Challenge-a”, rekla je: „Boriću se protiv stalnog seksualnog, verbalnog i fizičkog uznemiravanja, ne samo zbog sebe, već i zbog korintskih i profesionalnih žena jedriličara u ovom sportu. Kao profesionalni jedriličari, dugi niz godina se borimo za jednaku zaradu (plaćene smo znatno manje od muškaraca na istoj poziciji), maltretiraju nas saigrači, vlasnici, klijenti, organizatori trke, i mnogi drugi u ovoj zajednici. Kao što me je ova zajednica izgradila, slomila je mene i moje saigračice. Ja vodim ovu trku za njih. Pratite safesail.org, ovo je organizacija koja mijenja svijet jedrenja kakav poznajemo. To daje ljudima priliku da prijave uznemiravanje u jedriličarskoj zajednici.”

Cole Brauer, koja dolazi iz Bootbay-a u državi Maine, počela je trku 29. oktobra 2023. godine, kao jedan od 16 učesnika.

Brzo je probila svoj put ka prednjem dijelu flote, prolazeći u južni Indijski okean u decembru.

Uvijek je snažno gurala, krećući se na jug da bi maksimalno iskoristila jake vjetrove prema Rtu dobre nade, iako je “First Light” bio srušen, što je čamac položilo na 90° i Cole je završila sa nekoliko natučenih rebara.

Do Božića je prošla Cape Leeuwin.

Do tada, Philippe Delamere na svom “Actual 46”, Mowgli, bio je već u Južnom okeanu.

Tokom trke, ona je objavljivala uspone i padove jedrenja preko svoje Instagram stranice @colebraueroceanracing, dobivši preko 450.000 pratillaca za svoje iskrene i entuzijastične izvještaje o trkama.

Cole Brauer je zaobišla Cape Horn u 12.30 UTC 26. januara.

Njen pristup orijentiru bio je oprezan, pošto se nalazila između dva sistema niskog pritiska; njen instinkt i vještina su se isplatili, jer je uspjela da izbjegne najgore jake vjetrove.

Do sredine februara, Cole je pronašla pasat i smanjila jaz između “First Light-a” i “Mowgli-ja”, iako je vođstvo Francuza značilo da će vjerovatno odnijeti pobjedu, što je i učinio 24. februara.

Cole Brauer je prešla granicu 11 dana i 19 sati nakon Philippe-a Delamere-a.

Korigovano proteklo vrijeme Cole Brauer je 130 dana, 2 sata, 45 minuta i 38 sekundi. Korigovano proteklo vrijeme Philippe Delamere-a je 147 dana, 1 sat, 3 minuta i 37 sekundi.

Od 16 skipera koji su prešli startnu liniju, samo sedam je ostalo u trci.

“Global Solo Challenge” je uvijek bio predstavljan kao nijedna druga trka, dozvoljavajući skiperima sa plovila od 34 stope, da se takmiče protiv jahti od 55 stopa, sa plovilima grupisanim prema karakteristikama performansi, prije nego što krenu u postepenim polascima tokom perioda od 11 nedjelja, sa najbržim plovilima, pokušavajući da stignu sporija plovila. Prva jahta koja pređe ciljnu liniju, pobjeđuje.

Sve jahte koje su učestvovale u “Global Solo Challenge-u”, morale su da prođu minimalne kriterijume stabilnosti, uključujući adekvatne vodonepropusne pregrade.

Pored solo kvalifikacionog prolaza od 2.000 milja na čamcu koji je ušao u trku, skiperi su takođe morali da završe kurs za ličnu obuku preživljavanja na moru, koju je odobrio “World Sailing”/ISAF.

Ruta je trebalo da zadrži sva tri Velika rta: Good Hope, Leeuwin i Cape Horn, do granice leda na lijevoj i desnoj strani.

Sljedeći “Globe Solo Challenge” će se održati 2027. godine, a prvi brodovi će napustiti Corunu 28. avgusta 2027. godine.

Izvor:pbo.co.uk

Podijeli vijest:

Leave a Reply