Skip to main content
search
VijestiSvijet

Container carrier-i suočavaju se sa računom za dekarbonizaciju od 1,4 triliona dolara

AAA

Izvor fotografije: shutterstock.com

Američka konsultantska firma AlixPartners izjavila je u svom izvještaju za 2024. godinu da pomorski transport kontejnera ima vrlo visoke emisije ugljen-dioksida, i da pomorska industrija mora da potroši 1,4 triliona dolara da bi postigla ugljeničnu neutralnost do 2050. godine.

Ciljano ulaganje i prelazak na sisteme pogona sa alternativnim gorivima biće nedovoljni da se postigne propisano smanjenje od 20% do 2030. godine, ali nulta emisija do 2050. godine ostaje unutar dosega — jedva — ako se 5% do 17% flote industrije prebaci na goriva bez emisije (kao što su amonijak, metan ili vodonik) do 2030. godine i 84% do 93% do 2050. godine.

Dostizanje tog cilja zahtijevaće ulaganja do 1,4 triliona dolara, sa troškovima koji će snositi i prevoznici i dobavljači energije i, konačno, otpremnici i krajnji korisnici. AlixPartners je rekao: „Ali, ni jedno od potrebnih ulaganja i smanjenja emisija neće se dogoditi bez snažnih podsticaja i sankcija za promjenu ponašanja prevoznika i otpremnika. To se neće desiti lako ili preko noći.“

AlixPartners procjenjuje da su brodovi za transport kontejnera emitovali otprilike 230 miliona tona ugljen-dioksida u 2023. godini, što je ukupno 1 milijarda tona ugljen-dioksida emitovana iz svih segmenata pomorskog transporta.

Opisujući brojku kao „opasno visoku i rastuću“, AlixPartners je rekao da će kriza Crvenog mora i posljedično preusmjeravanje brodova na duže udaljenosti preko Rta Dobre Nade samo pogoršati situaciju.

Konsultantska firma je rekla: „Rat na Bliskom istoku je gotovo eliminisao Crveno more i Suecki kanal iz mape ruta glavnih pomorskih linija. Saobraćaj je preusmjeren oko Rta Dobre Nade, čime su stvorene stalne neravnoteže opreme i prostora; degradacija pouzdanosti; nagli porast tarifa za teret koji potiče iz Azije; ometanje rasta najbrže rastuće trgovinske rute između Azije i istočne obale SAD-a; i podsticanje katastrofalnog rasta emisija ugljen-dioksida.“

Daleko od smanjenja na putu ka propisanom smanjenju emisija ugljen-dioksida od 20% do 2030. godine, ukupne emisije pomorske industrije oštro će rasti u 2024. godini dok brodari izbjegavaju Crveno more za Panamski kanal, što će dodati otprilike 30% na dužinu njihovih putovanja.

Najgori scenario ima emisije industrije blizu 350 miliona tona do 2050. godine, pod pretpostavkom da nema intervencija vlada, otpremnika, potrošača i industrijskih grupa.

Promjene prekograničnih regulatornih propisa teško je razviti i koordinirati, posebno s obzirom na to da različite vlade različitih zemalja usvajaju različite strategije za borbu protiv klimatskih promjena i pitanje ima različite prioritete među vladama.

AlixPartners je rekao: „Pomorski transport kontejnera nije prioritet čak ni za aktiviste za klimu, pošto se većina okeanskih aktivnosti odvija izvan vidokruga  potrošača i samim tim malo privlači njihovu pažnju.“

Izvor: container-news.com

Podijeli vijest:

Leave a Reply