Skip to main content
search
VijestiSvijet

Cosco Shipping radi na novoj narudžbi za LNG tankere

AAA

Izvor fotografije: Shutterstock.com

Cosco Shipping Energy Transportation potpisao je pismo namjere sa domaćim brodogradilištem Dalian Shipbuilding Industry (DSIC) za izgradnju novih LNG tankera, navode izvori iz brodogradnje.

Izvori su za LNG Prime u srijedu rekli da pismo namjere uključuje izgradnju dva LNG tankera kapaciteta 175.000 kubnih metara.

Brodovi će biti opremljeni dual-fuel motorima WinGD sa integrisanim ICER sistemom i GTT-ovim Mark III Flex membranskim sistemom za skladištenje.

Nisu otkriveni dodatni detalji.

Na osnovu najnovije narudžbine za LNG tankere u DSIC-u, očekuje se da će svaki LNG tanker vrijediti više od 235 miliona dolara.

DSIC već gradi tri LNG tankera kapaciteta 175.000 kubnih metara sa istim specifikacijama za zajedničko preduzeće koje čine jedinice Cosco Shipping Energy Transportation i Sinopec, prema ugovoru potpisanom u avgustu prošle godine.

Vrijednost ovog ugovora iznosi oko 700 miliona dolara, odnosno oko 233,3 miliona dolara po brodu, a isporuka brodova se očekuje 2027. i 2028. godine.

Nakon isporuke, ovi LNG tankeri će služiti Sinopec-u prema dugoročnim ugovorima o čarteru za prevoz američkog LNG-a koji je Sinopec ugovorio sa kompanijom Venture Global LNG u novembru 2021. godine, kako je prethodno saopštio Sinopec.

U martu 2022. godine, DSIC je dobio svoju prvu veliku narudžbinu za LNG tankere za dva broda od kompanije China Merchants Energy Shipping (CMES) nakon čega je CMES dodao još šest brodova.

Brodogradilište je nedavno porinulo prvi CMES LNG tanker.

Pored toga, DSIC je u avgustu prošle godine potpisao ugovor za izgradnju dva LNG tankera za zajedničko preduzeće koje čine China Gas, Wah Kwong Maritime Transport i CSSC Shipping.

Ako Cosco Shipping Energy Transportation naruči ova dva nova broda, brodogradilište bi imalo ukupno 17 LNG tankera u narudžbini.

Izvor: LNG Prime

Podijeli vijest:

Leave a Reply