Skip to main content
search
VijestiSvijet

Crna lista Ujedinjenih Arapskih Emirata obuhvata brodove pod zastavom Kameruna

AAA

Izvor fotografije: Shutterstock.com

Blokada brodova pod kamerunskom zastavom uspostavljena od strane Ujedinjenih Arapskih Emirata, kao potez kojim se ističu od zastava pod kojima su učestali sigurnosni incidenti.

U novoj direktivi koju je predstavila Federal Maritime Administration (FMA), brodovi pod zastavom Kameruna dodati su na listu brodova kojima je zabranjen prilazak lukama UAE. Jedini izuzetak za njihov ulazak u luke UAE je ukoliko su klasifikovani od strane IACS ili Emirates Classification Society – Tasneef. U skladu sa tim, sve pomorske kompanije i brodarski agenti u UAE pozvani su da ne pružaju svoje usluge brodovima koji se ne pridržavaju ove direktive, kako bi izbjegli bilo kakvu pravnu odgovornost, naglašava FMA.

Pored Kameruna, na listi država čijim zastavama UAE nameće ograničenja nalaze se Albanija, Belize, Koreja, São Tomé and Príncipe, Tonga, Kongo, Ekvatorska Gvineja i Tanzanija. FMA nije precizirala razloge za ovaj potez, međutim, izvještaji međunarodne štampe povezuju ga sa činjenicom da se zastava Kameruna smatra ‘utočištem’ za ruske brodove koji pripadaju tajnoj floti.

Izvor: naftikachronika.gr

Podijeli vijest:

Leave a Reply