Skip to main content
search
VijestiCrna Gora

Crnogorska i Barska plovidba ne poštuju plan otplate: Za 18 mjeseci državi nisu vratili ni cent duga

AAA

Izvor fotografije: Baloncici / Shutterstock.com

Državna preduzeća Crnogorska plovidba i Barska plovidba nisu vratile nijedan cent duga državi od avgusta 2022. godine, kada je Agencija za zaštitu konkurencije (AZK) donijela rješenje u kome je navedeno da je pomoć koju su ta dva preduzeća dobijala od Vlade nezakonita. Istim rješenjem tražen je plan otplate duga. Iz Ministarstva saobraćaja i pomorstva su nam kazali da je plan otplate sačinjen, ali da ova preduzeća do sada državi nisu uplatila nijedan euro po osnovu duga koji imaju prema državi.

Prilikom donošenja rješenja, polovinom 2022. godine, utvrđeno je da je dug Barske plovidbe prema državi šest miliona, a Crnogorske plovidbe 26,85 miliona eura, kazali su “Danu” iz MSP-a.

“Crnogorska plovidba a.d. Kotor, nakon donošenja rješenja Agencije za zaštitu konkurencije, nije vršila uplate u državni budžet, po osnovu neusklađene državne pomoći. Plan otplate duga postoji i izrađen je nakon donošenja navedenog rješenja Agencije. Otplata po ovom planu još nije otpočela. Barska plovidba a.d. je, tokom 2022. godine, uplatila u državni budžet novčana sredstva u ukupnom iznosu od 3.238.350 eura, na ime januarske i julske rate iz 2021. godine koje je Ministarstvo finansija uplatilo kineskoj Eksim banci. Plan otplate duga postoji i izrađen je nakon donošenja navedenog rješenja Agencije. Otplata po ovom planu još nije otpočela.” kazali su iz resora koji vodi Filip Radulović.

Istakli su da je Crnogorska plovidba u 2023. godini u svim kvartalima ostvarila pozitivan finansijski efekat, i imaće oko 300 hiljada dobiti u prošloj godini.

Nakon januarske rate kredita, koja je po osnovu duga za Crnogorsku plovidbu uplaćena iz državnog budžeta, ovo privredno društvo duguje državi iznos od oko 38,98 miliona USD. Dakle, Crnogorska plovidba je uplatila 24,1 milion dolara, a Vlada oko 38,98 miliona dolara. Za otplatu kompletnog kredita ovog brodarskog društva, ostale su još dvije rate u ukupnom iznosu od oko 4,82 miliona dolara.

Poslednja rata dospijeva za plaćanje 21.1.2025. godine. Kada je u pitanju Barska plovidba, ovo društvo je januarsku ratu izmirilo iz sopstvenih sredstava, te u ovom slučaju nije došlo do uvećanja duga prema državi. Nakon plaćanja januarske rate, koja je iznosila 1.847.063 dolara, ukupan dug Barske plovidbe prema Eksim banci je 30.522.951 dolar. Poslednja rata za plaćanje dospijeva 21.1.2033. godine i iznosiće 1.562.476 dolara – precizirali su iz MSP-a.

Nedavno su odbori direktora oba preduzeća htjeli da isplate bonuse članovima tog tijela, ali ih je u tome spriječio ministar Radulović.

Iz Ministarstva saobraćaja i pomorstva kazali su da su planovi otplate za oba privredna društva blagovremeno dostavljeni od strane Ministarstva kapitalnih investicija (kao pravnog prethodnika Ministarsta saobraćaja i pomorstva), kako Ministarstvu finansija, tako i Zaštitniku imovinsko-pravnih interesa Crne Gore.

Izvor: dan.co.me

Podijeli vijest:

Leave a Reply