Skip to main content
search
VijestiSvijetIstaknute Vijesti

Da li brodogradilišta naporno rade?

AAA

Izvor fotografije: FabianIrwin / Shutterstock.com

Da li brodogradilišta za nove brodove rade dovoljno na unapređenju svojih internih procesa održivosti dok se približava rok 2030. godine?

Poboljšanja u dizajnu i operativnom uticaju superjahti često privlače pažnju i nalaze se na naslovnicama. Međutim, svi unutar industrije imaju ulogu u poboljšanju održivosti, a brodogradilišta su samo jedna od tih grupa.

Iako, izbori dizajnera utiču na uticaj faze korišćenja u životnom ciklusu superjahte, brodogradilišta su odgovorna za takozvani dio ‘cradle-to-gate’ superjahte. Uticaj ovih koraka u velikoj mjeri zavisi od objekata, materijala koji se koriste i procesa koje brodogradilište primjenjuje.

Smanjenje ovih uticaja biće poseban prioritet za mnoga brodogradilišta u EU kako Direktiva o izvještavanju o korporativnoj održivosti (CSRD) stupi na snagu u narednim godinama. To zahtjeva od njih da procjene svoje uticaje i sprovedu planove i strategije za njihovo smanjenje. Stoga, mnoga brodogradilišta za nove brodove moraće da sustignu druge industrije poput luksuznih automobila, avijacije pa čak i remontnih brodogradilišta poput Amico & Co i MB92 – svi redovno objavljuju izvještaje o održivosti.

Kako zahtjevi za ekološkim, socijalnim i upravljačkim (ESG) aspektima rastu, brodogradilišta će imati koristi od sprovođenja strategija za smanjenje svojih uticaja i demonstriranje napretka. Zakonodavni i drugi mandati će usmjeravati akcije koje pokrivaju različite aspekte održivosti. Osim smanjenja uticaja na životnu sredinu, ključno je adresirati sve aspekte održivosti. To zahtjeva uključivanje održivosti u poslovne operacije kroz različite pristupe za postizanje postavljenih ciljeva.

Među najčešće spominjanim smanjenjima uticaja od strane brodogradilišta koje smo razgovarali bilo je to smanjenje potrošnje energije unutar objekata. Kao što smo svi neizbježno vidjeli u poslednjih nekoliko godina, mnoga brodogradilišta postavljaju solarne panele. Međutim, čak i površan pogled na matematiku pokazuje da to može pokriti samo nominalne uštede u poređenju sa ukupnim energetskim potrebama tokom prosječnog procesa izgradnje novog broda.

Cilj postizanja većinskog ili potpunog snabdijevanja obnovljivom energijom je zajednički element koji se nalazi u izvještajima drugih sličnih industrija koje su dalje napredovale u održivosti od industrije superjahti.

Postavljanje ciljeva unutar poslovanja je jedan aspekt napretka održivosti, ali je takođe ključno uložiti odgovarajuće vrijeme, resurse i radnu snagu u ove napore kako bi se osiguralo njihovo postizanje. To zahtjeva podršku i zagovaranje viših figura unutar brodogradilišta.

Zajednički rad na ovim naporima mogao bi ubrzati napredak u održivosti brodogradilišta, dovodeći do povećanog smanjenja uticaja ili bržih vremenskih okvira. Saradnja je ključna za vođenje značajnih promjena u industriji. Zaista, mnogi napori za održivost unutar industrije usklađeni su sa rokom 2030. godine, kao što je cilj Pariškog sporazuma za postizanje smanjenja emisija gasova sa efektom staklene bašte za 43 posto.

Međutim, sa samo šest godina do 2030. godine, razlika između trenutnog stanja industrije i ciljeva koji treba da se postignu izgleda znatna. Trenutno ne postoji jasan put od trenutnog stanja industrije do onoga gdje treba da bude do 2030. godine ako želi da ispuni ove ambiciozne ciljeve.

Očigledno je da brodogradilišta imaju različite puteve za napredovanje održivosti usvajanjem holističkog pristupa koji obuhvata operacije izvan samo poboljšanja uticaja jahti. Uključivanjem održivosti u svoje operacije, brodogradilišta mogu postići uštede uticaja i smanjiti ekološki otisak povezan sa cjelokupnim ‘cradle to grave’ životnim ciklusom superjahti.

Mogu se postaviti pitanja da li će ciljevi pojedinih brodogradilišta biti dovoljno ambiciozni da pokrenu značajna poboljšanja, posebno ako upotreba obnovljive energije ne dostigne 100 posto, kao što se vidi u drugim industrijama. Osim toga, čak i ako se postignu idealni scenariji, neki neizbježni uticaji mogu i dalje postojati, što zahtjeva mjere kompenzacije tamo gdje su relevantne. Izazovi poput potrošnje materijala takođe će biti teži za adresiranje.

Iako, se nalaze u ranoj fazi puta održivosti, brodogradilišta se fokusiraju na razumjevanje i istraživanje strategija i akcija za postizanje nespecifičnih ciljeva. Možemo očekivati ubrzanje u objavljivanju formalizovanih napora i relevantnih informacija u skorijoj budućnosti.

Posmatranje kako brodogradilišta i šira industrija rade na poboljšanju uticaja rane faze života superjahte biće fascinantno, a imperativ je na nama, kao klijentima i posmatračima, da posmatrate dalje od saopštenja za štampu.

Izvor: superyachtnews.com

Podijeli vijest:

Leave a Reply