Skip to main content
search
VijestiSvijetIstaknute Vijesti

Da li je optimizam za tankere pretjeran?

AAA

Izvor fotografije: Shutterstock.com

Kratkoročne procjene za tržište tankera ostaju jasno optimistične. U nedavnom izvještaju, brokerska kuća Braemar procjenjuje da li te procjene u potpunosti odgovaraju stvarnosti.

Zapravo, kada je riječ o osnovama tržišta, posebno o ravnoteži između ponude i potražnje, budućnost zaista izgleda obećavajuće, navodi Braemar. Očekuje se da će potražnja za naftom porasti za 3,25% u naredne dvije godine, dok se očekuju samo četiri isporuke VLCC-a u istom periodu.

U tom kontekstu, procjene sugerišu dnevne stope najma od 90.000 dolara za VLCC-ove u narednim godinama. Braemar tiho zvoni na uzbunu, naglašavajući da će do 2025. godine rast ponude tankera biti dovoljan da se izbjegnu skokovi u troškovima najma, čak i za VLCC-ove. To ne negira činjenicu da će komponente u narednim godinama biti povoljne za tržište, ali poziva na određeni stepen umjerenosti u pretjeranom optimizmu.

Još jedan faktor koji treba uzeti u obzir je dostupnost tonaže u starijim starosnim kategorijama. Malo je tankera koji se šalju na međunarodna brodogradilišta za reciklažu, tvrdi Braemar, ukazujući na obilje tonaže ako su zakupci spremni napraviti ustupke u pogledu energetske efikasnosti unajmljenih brodova.

U svakom slučaju, brokerska kuća naglašava da procjene izgleda tržišta ostaju pozitivne i predviđa da će prosječni TCE (Time Charter Equivalent) za tankere u 2025. godini iznositi oko 53.000 dolara dnevno.

Izvor: naftikachronika.gr

Podijeli vijest:

Leave a Reply