Skip to main content
search
VijestiSvijet

Damen planira izgradnju četiri potpuno električna trajekta za BC Ferries

By 25/01/2024March 12th, 2024Nema komentara
AAA

Izvor fotografije: EB Adventure Photography / Shutterstock.com

Damen Shipyards je osvojila ugovor za izgradnju i isporuku četiri potpuno električna trajekta za putnička vozila za BC Ferries.

Plovila, zasnovana na Damen-ovom modelu RoRo 8117 island-class E3, radiće na 100% električnoj energiji i imaće kapacitet prevoza do 47 vozila i 390 putnika. Pogonski sklopovi biće opremljeni baterijskim paketima kapaciteta 2.000 kilovata, a brzo punjenje uz pomoć obnovljive električne energije odvijaće se tokom ukrcavanja putnika i vozila.

Osim pomoćnih dizel motora na brodu za rezervni pogon, Damen će obezbijediti i opremu za punjenje na obali, što je četvrti put da kompanija nudi ovu uslugu.

“Dodavanje više island-class trajekata, takođe će olakšati raspoređivanje posade, dovesti do efikasnosti troškova obuke i promovisati sigurne, pouzdane i ekološki osviješćene trajektne usluge duž obale.” – rekao je Nicolas Jimenez, predsjednik i izvršni direktor BC Ferries.

Ovom narudžbom ukupan broj trajekta, koje je Damen isporučio BC Ferries-u u posljednjih nekoliko godina, će se povećati na deset. Međutim, ovi najnoviji dodaci biće prvi koji će raditi koristeći 100% električnu energiju.

Očekuje se da će četiri plovila započeti operacije do 2027. godine, sa dva trajekta na svakoj od ruta koje povezuju Nanaimo Harbour i Gabriola Island, te Campbell River i Quadra Island.

“Već sedam godina sarađujemo sa tehničkim osobljem BC Ferries-a i zajedno smo razvili seriju od deset trajekata koji su izuzetno efikasni; ispunjavajući sve buduće zahtjeve za sigurnim, pouzdanim i održivim vodenim javnim prevozom.” –  prokomentarisao je Leo Postma, direktor Damen-a.

Izvor: Safety4Sea

Podijeli vijest:

Leave a Reply