Skip to main content
search
VijestiSvijet

Damen uvodi potpuno električni SOV sa offshore punjenjem

AAA

Izvor fotografije: Damen

Damen Shipyards Group je zvanično porinuo svoje najnovije plovilo, SOV. Sa svojim mogućnostima offshore punjenja, plovilo utire put za značajno smanjene emisija u održavanju offshore vjetroelektrana.

Prije tri godine, Damen je krenuo da procijeni izvodljivost električnog SOV-a za dramatično povećanje održivosti rada plovila na priobalnim vjetroparkovima. Brodograditelj je brzo ustanovio da bi to tehnički bilo moguće. Međutim, trebalo je odgovoriti na dva glavna pitanja. Prvo, da bi to bilo moguće, bile bi potrebne mogućnosti punjenja na moru. Drugo, s obzirom da ovaj model predstavlja povećanje CAPEX troškova, moralo se utvrditi da li je postojao zdrav poslovni slučaj.

Da bi postigao naplatu na moru, Damen se udružio sa MJR PoWer & Automation sa sJedištem u Velikoj Britaniji – kompanijom koja je prethodno razvila sistem offshore punjenja za brod za transfer posade. MJR je prihvatio izazov, razvijajući sistem koji je bio brz, efikasan i, iznad svega, bezbjedan.

Sistem punjenja koristi prolaz sa kompenzacijom kretanja da bi stvorio vezu između plovila i turbine ili podstanice na moru, na isti način na koji se vrši transfer osoblja. Damen i MJR su odabrali metod punjenja kako bi maksimizirali sigurnost i efikasnost. Putnički prolaz se kontroliše iz kormilarnice, ne zahtijevajući ručnu interakciju sa opremom za punjenje. Ima dodatnu prednost korišćenja postojeće offshore infrastrukture, čime se dodaje značajna isplativost.

Punjenje se vrši dok je plovilo u režimu male snage, takozvanom „zelenom“ DP režimu, koji zahtjeva manje energije od hotelskog opterećenja. Za potpuno punjenje obično je potrebna energija koju jedna turbina proizvodi za samo nekoliko sati.

Sistem je dizajniran u skladu sa međunarodno priznatim bezbjednosnim standardima, uključujući IEC/IEEE 80005-1. Pored toga, uskoro će dobiti DNV AIP (Načelno odobrenje) i dizajniran je u skladu sa budućim standardima naplate na moru u saradnji sa DNV UK i Norveške.

Da bi odgovorio na drugo pitanje, da li postoji zdrav poslovni slučaj za takvo plovilo, Damen je izvršio analizu poslovnog slučaja. Ova analiza je uzela u obzir mnogo različitih parametara, uključujući troškove ulaganja za punjače i baterije, zamjenu baterija, troškove energije, cijenu CO2, velike varijacije operativnih profila i vremena punjenja. Ulazni parametri su potvrđeni u bliskoj saradnji sa projektantima vjetroelektrana i drugim zainteresovanim stranama. Analizirano je mnogo različitih scenarija, ali svima je bio zajednički zdrav povrat ulaganja, u rasponu od 5 do 15 godina, u zavisnosti od scenarija.

SOV 7017 E ima bateriju od 15 MWh, dovoljnu za napajanje plovila tokom cijelog dana rada. Baterija je litijum-gvožđe-fosfatna (LFP) umjesto konvencionalnijeg tipa litijum-nikl-mangan-kobalt (NMC). Ovo ima za cilj da maksimizira održive akreditive plovila. LFP baterije nude prednost u tome što su manje zavisne od osjetljivih sirovina, posebno kobalta.

LFP takođe nudi poboljšane bezbjednosne performanse, manje je podložan paljenju i, u slučaju paljenja, lakše ga je ugasiti.

U slučaju da plovilo ne može da pristupi električnoj energiji u kratkom periodu, SOV 7017 E ima potpunu redundantnost i može da nastavi sa radom sa konvencionalnim dizel pogonom.

Dalje povećavajući efikasnost, SOV 7017 E se može pohvaliti Damen-ovim DPX-DRIVE sistemom, koji sadrži četiri azimutna potisnika koji obezbjeđuju nezavisno pogon u bilo kom pravcu i nude znatno smanjene nivoe podvodne buke.

Plovilo ima skladišni prostor, radionice i palubni prostor za obavljanje širokog obima transporta i posla koji se od njega očekuje. Njegovih 60 kabina pruža udoban smještaj za posadu i do 40 tehničara.

Izvor: Damen press

Podijeli vijest:

Leave a Reply