Skip to main content
search
VijestiSvijet

Danaos jača flotu Capesize brodova

AAA

Izvor fotografije: Shutterstock.com

Danaos nastavio je sa širenjem svoje izloženosti rasutom teretu dodavanjem još Capesize brodova svojoj već sedmočlanoj floti.

Kompaniju koju vodi John Coustas, uspio je da kupi dva Capesize broda izgrađena 2010. i 2011. godine za 52,8 miliona dolara. Plovila, identifikovana kao Xin Hang Jiangsu Steamship i Guo May Foremost, trebalo bi da budu isporučena u aprilu i julu 2024. godine, respektivno.

Danaos je završio isporuku svih svojih prethodnih akvizicija Capesize brodova u četvrtom kvartalu 2023. godine, i izvršni direktor Coustas je rekao da će kompanija nastaviti da istražuje “zanimljive prilike” u ovom sektoru.

“Tržište Capesize brodova pokazuje neobičnu sezonsku snagu kako izvoz brazilske gvozdene rude raste, trgovina ugljem ostaje povišena, i potražnja za manjim teretima poput boksita i poljoprivrednih proizvoda prati globalni oporavak. Nedavne mjere podsticaja u Kini usmjerene na podršku gradnji, infrastrukturnim projektima i potrošačkoj potražnji očekuje se da će održati potražnju stabilnom dok rast flote počinje da usporava tokom sljedeće dvije godine.” primijetio je on.

Što se tiče fronta kontejnerskih brodova, gdje Danaos trenutno ima 68 brodova, kompanija je otkrila dodavanje dva metanol-spremna broda od 8.258 TEU svojoj knjizi narudžbi, koja sada broji 12 brodova za isporuku između 2024. i 2027. godine.

Izvor: Splash247

Podijeli vijest:

Leave a Reply