Skip to main content
search
VijestiSvijet

Danaos povezan sa novim narudžbinama kontejnerskih brodova

AAA

Izvor fotografije: Shutterstock.com

Danaos je povezan sa još jednom narudžbom ove godine, čime je program izgradnje kompanije dostigao 18 brodova.

Provajder kontejnerskih brodova i Capesize bulker operater pod vođstvom John Coustas-a ugovorio je izgradnju četiri broda kapaciteta 9.000 TEU u kineskoj državnoj kompaniji Dalian Shipbuilding Industry Co (DSIC), navode izvori iz brodogradnje.

Danska kompanija MB Shipbrokers, ranije poznata kao Maersk Broker, izjavila je da će četiri broda, čija je ukupna vrijednost oko 416 miliona dolara, koristiti konvencionalno gorivo i biti isporučena između 2027. i 2028. godine..

U februaru i martu 2024. godine, Danaos je dodao četiri nova broda kapaciteta 8.258 TEU svojoj knjizi narudžbi, sa očekivanim isporukama u 2026. i 2027. godini. Do kraja marta, kompanija je imala 14 kontejnerskih brodova u izgradnji sa ukupnim kapacitetom od otprilike 108.000 TEU, od kojih su dva isporučena u aprilu i maju.

Segment kontejnerskih brodova zabilježio je porast narudžbi ove godine kako su spot stope skočile na najviši nivo nakon procvata kontejnerskog brodarstva tokom pandemije Covid-a. Trend narudžbi novih brodova takođe je obilježen povećanjem veličina, sa vlasnicima kao što su SFL i Eastern Pacific koji naručuju brodove kapaciteta 16.800 i 18.000 TEU, dok izvori iz brodogradnje takođe bilježe upite u korejskim brodogradilištima za seriju od 24.000 TEU LNG dual-fuel brodova.

Izvor: Splash247

Podijeli vijest:

Leave a Reply