Skip to main content
search
VijestiSvijet

Danish Fleet: Preko 52% novih narudžbi brodova ploviće uz pomoć zelenih goriva

AAA

Izvor fotografije: Jaap van den Berg 3665 / Shutterstock.com

Više od polovine novih brodova koji se trenutno grade za danske brodarske kompanije biće opremljeni da plove na zelenim gorivima, saopštilo je Udruženje brodovlasnika Danske, Danske Rederier.

Danske brodarske kompanije trenutno imaju 67 novih brodova u knjizi narudžbi, koji će biti isporučeni iz brodogradilišta u narednim godinama.

Od ovih brodova, 35 ili malo preko 52%, može raditi na zelenim gorivima. Tu spada i SOV, koji ESVAGT i Ørsted očekuju da prime 2024. godine.

Ukupna tonaža naručenih brodova povećana je za 7% u poređenju sa istim periodom prošle godine, i ako se pogleda tonaža brodova, zeleni razvoj postaje još jasniji.

Ranije prošle godine, danski brodarski gigant AP Møller-Mærsk pustio je u rad prvi kontejnerski brod na svijetu, Laura Maersk, koji može ploviti na zelenom e-metanolu.

“Danske brodarske kompanije su se zaista obavezale na zeleni prelaz. To je veoma značajan razvoj kada više od 80% dwt-a, koji su na putu pripadaju brodovima koji mogu ploviti na zelenim gorivima.” – rekao je Jacob K. Clasen, operativni direktor Danske Rederier i dodao:

“Novi brodovi će takođe zamjeniti starije i manje energetski efikasne brodove, pa je ovo veoma radostan razvoj.”

Izvor: Shipping Telegraph

Podijeli vijest:

Leave a Reply