Skip to main content
search
VijestiSvijet

Danska i Indija udružuju snage na polju zelenih goriva

AAA

Izvor fotografije: Shutterstock.com

Danska je objavila inicijativu Green Fuels Alliance India (GFAI) u nastojanju da ojača saradnju između ove dvije zemlje u sektoru održivih energetskih rješenja i da unaprijedi njihov zajednički globalni cilj ka neutralnosti ugljenika.

Prema Maersk-u, predvođenom Danskom ambasadom i Konzulatom Danske u Indiji, nova alijansa je strateška inicijativa koja će odigrati ključnu ulogu u napredovanju sektora zelenih goriva, uključujući zeleni vodonik, putem podsticanja inovacija, saradnje i partnerstava između danskih industrija i njihovih kolega u Indiji.

Primarni cilj GFAI-a je promovisanje rasta održive energije u Indiji uspostavljanjem ekosistema koji podstiče saradnju između poslovnih subjekata, vlada, istraživačkih institucija i finansijskih aktera iz oba sektora, kako danskog tako i indijskog.

Devet pionirskih danskih organizacija već se obavezalo kao osnivači GFAI inicijative, uključujući Maersk, Topsoe, Umwelt Energy, Mash Makes, European Sustainable Solutions, Novozymes, Danfoss, Brdr. Christensen i Hydrogen Denmark.

“Savez predstavlja snažnu saradnju između nacija, premošćujući stručnost i resurse kako bi ubrzao usvajanje rješenja za zelenu energiju koja će napajati društva sutrašnjice.” – Tejs Laustsen Jensen, izvršni direktor Hydrogen Denmark.

GFAI je demonstracija aktivnosti u okviru Green Strategic Partnership (GSP), potpisanog 2020. godine između Indije i Danske, koje ima za cilj ostvarivanje ambicioznih klimatskih ciljeva partnera.

Izvor: Safety4Sea

Podijeli vijest:

Leave a Reply