Skip to main content
search
VijestiSvijet

Danska razmatra zabranu ispuštanja vode iz scubber-a sa brodova

AAA

Izvor fotografije: shutterstock.com

Vlada Danske razmatra uvođenje zabrane na ispuštanje vode iz ( open loop) skuberr-a sa brodova. Ministar zaštite životne sredine, Magnus Heunicke, sada je pozvao stranke danskog parlamenta Folketing na pregovore o tome kako zabraniti ispuštanje vode iz skuberr-a. Ministar će, između ostalog, predstaviti strankama konkretne modele za moguće izmjene zakonodavstva.

Magnus Heunicke, ministar zaštite životne sredine Danske, rekao je: “Kada se teški metali i katranske supstance ispuštaju u naše morsko okruženje, oni ne nestaju i ostaju u stalnoj cirkulaciji u moru. Te supstance se akumuliraju na morskom dnu i u lancima ishrane okeana, i to je duboko zabrinjavajuće za naše morsko okruženje i naše zdravlje. Moramo pronaći dugoročno rješenje za to.”

Ministarstvo zaštite životne sredine Danske objavilo je nove cifre koje pokazuju da je ispuštanje vode iz skuberr-a sa brodova značajan izvor nekoliko teških metala i katranskih supstanci koje zagađuju morsko okruženje.

Brodovi koriste tzv. skuberr-a za čišćenje dimnih gasova od sumpora, pranjem dima, a zatim direktnim ispuštanjem vode iz skuberr-a u more.

To je doprinijelo prekomjernim nivoima brojnih teških metala i katranskih supstanci kao što su olovo, kadmij, antracen i benz(a)piren u morskom okruženju.

Izračunavanja Danske agencije za zaštitu životne sredine pokazuju da do 20 posto ispuštanja nikla i 7 posto ispuštanja antracena dolazi iz vode iz skuberr-a.

Teški metali u ribi i školjkama za ljudsku potrošnju mogu imati ozbiljne negativne efekte na ljude u velikim količinama.

Na primjer, prekomjerne količine olova mogu uticati na razvoj centralnog nervnog sistema, uključujući sposobnost učenja i pamćenja, dok kadmij može uticati na funkciju bubrega.

The International Council on Clean Transportation procijenio je 2020. godine da 68 miliona tona vode iz skuberr-a sadrži teške metale i katranske supstance unutar 22 km od obale u Danskoj.

U skladu sa izveštajem, ovo čini Dansku šestu državu u svijetu, u kojoj se ispušta najveca količina.

Izvor: shippingtelegraph.com

Podijeli vijest:

Leave a Reply