Skip to main content
search
VijestiSvijet

Danski lučki radnici podržavaju švedski sukob protiv Tesle

AAA

Izvor fotografije: Dan_Manila / Shutterstock.com

Sukob između radne snage i Tesle u Švedskoj se proširio na susjednu Dansku, gdje su lučki radnici najvećeg sindikata u zemlji najavili u utorak da će preduzeti akciju solidarnosti sa švedskim radnicima protiv Tesle.

Radnički spor sa Teslom u Skandinaviji je eskalirao, nakon što je sindikat u Danskoj saopštio da više neće prevoziti Tesla automobile za Švedsku.

Nakon šest sedmica intenzivnih borbi i štrajkova za kolektivni ugovor u Švedskoj, IF Metall je zatražio podršku od 3F Transporta.

“IF Metall i švedski radnici trenutno vode izuzetno važnu bitku. Kada traže našu podršku, mi je naravno pružamo. Kao i kompanije, sindikalni pokret je globalan u borbi za zaštitu radnika. Sa sukobom podrške, sada stupamo na scenu i vršimo dodatni pritisak na Teslu. Naravno, nadamo se da će što prije sjesti za pregovarački sto i potpisati sporazum.”, rekao je Jan Villadsen, predsjednik 3F Transporta.

Lučki radnici u Švedskoj su se ranije ove godine udružili kako bi blokirali istovar i utovar Tesla automobila na svim švedskim lukama, u nastojanju da prisile Teslu da potpiše kolektivni ugovor.

Švedski sindikat radnika u transportu (Svenska Transportarbetareförbundet) proširio je sukob protiv Tesle na sve luke u Švedskoj, nakon pokretanja akcije na četiri ključna mjesta.

Ranije se špekulisalo da će Tesla isporučivati svoje automobile danskim lukama i prevoziti ih kamionima za Švedsku nakon što su švedski lučki radnici blokirali Tesline automobile u Švedskoj.

Izvor: Shipping Telegraph

Podijeli vijest:

Leave a Reply