Skip to main content
search
VijestiSvijet

Danski međunarodni registar brodova pod prijetnjom

AAA

Izvor fotografije: Shutterstock.com

Danska grupa eksperata predložila je ukidanje šeme danskog međunarodnog registra brodova (DIS), prema kojoj pomorci ne plaćaju porez na dohodak – potez protiv kojeg se oštro usprotivila državna organizacija brodovlasnika “Danish Shipping”.

Takozvani “Frigast” komitet uključio je DIS šemu u svoje preporuke za promjene u više od 200 trenutnih šema poslovne podrške u Danskoj, koje imaju za cilj povećanje strukturalnog zapošljavanja za 4.000 radnika sa punim radnim vremenom i oslobađanje oko 2 milijarde DKK godišnje.

U svojoj preporuci, grupa koju predvodi biznismen Christian Frigast, zaključila je da treba očekivati da će ukidanje DIS šeme rezultirati znatno manjim brojem danskih pomoraca i manjim brojem brodova koji plove pod danskom zastavom, ali je “Danish Shipping” istakao da nije dalje procijenjivao izvedene efekte, kao što su zapošljavanje na kopnu i drugi.

DIS šema koju je odobrila EU postoji od 1988. godine, i istorijski gledano, postojala je široka politička podrška za dansko brodarstvo i većina za okvirne uslove, koji omogućavaju danskim brodskim kompanijama da se takmiče na tržištu. Danska danas ima sedmu najveću pomorsku industriju na svijetu i više od 100.000 ljudi zaposleno u pomorskom klasteru, prema “Danish Shipping-u”.

Organizacija brodovlasnika upozorila je da bi ukidanje šeme imalo velike negativne posledice po brodski sektor u zemlji, opisujući prijedlog kao tužan i zabrinjavajući, i pozvala Vladu da ga ne sprovodi. Ukazano je na nekoliko neagtivnih strana, uključujući to da danska zastava nije konkurentna u poređenju sa drugim zemljama, kao što su Norveška, Njemačka i Singapur, kao i manji broj danskih pomoraca i drugih kvalifikovanih zaposlenih u sektoru.

„Ukidanje DIS šeme će dovesti do značajnog i masovnog slanja brodova pod danskom zastavom u susjedne zemlje i druge pomorske nacije širom svijeta. Odmah moraju uslijediti položaji na kopnu, a vremenom ćemo izgubiti i danske pomorce i važne pomorske vještine. To je veoma opasan eksperiment od kojeg se treba držati podalje. Ne mogu dovoljno snažno da upozorim na to.“, rekla je ona.

Izvor: Splash247

Podijeli vijest:

Leave a Reply