Skip to main content
search
VijestiSvijet

Dansko brodarstvo: Nova pravila EU o izvozu otpada otvaraju vrata za odgovorno recikliranje brodova

AAA

Izvor fotografije: vector photo gallery / Shutterstock.com

16. novembra 2023. godine postignut je politički dogovor kako bi se osiguralo da Evropska unija preuzme veću odgovornost za svoj otpad i da svoje ekološke izazove ne izvozi u treće zemlje. Pravila će takođe olakšati korištenje otpada kao resursa. Sporazum je doprinos cilju European Green Deal o smanjenju zagađenja i unapređenju cirkularne ekonomije.

“Dogovor koji su danas postigle dvije institucije pokazuje našu zajedničku opredijeljenost da preuzmemo odgovornost za izazove otpada, umjesto da svoje probleme izvozimo u inostranstvo. Kada stupe na snagu, nova pravila će osigurati da se otpad transportuje za korištenje kao resurs, povećavajući sigurnost snabdijevanja sirovinama za industriju. Preduzeća i nacionalne vlasti imaće koristi od efikasnijih i digitalizovanih procedura. Takođe ćemo pojačati odgovor EU na trgovinu otpadom, boreći se protiv jednog od najštetnijih ekoloških zločina.”, rekao je Virginijus Sinkevičius, povjerenik za životnu sredinu, okeane i ribarstvo.

Konkretno, nova Uredba o transportu otpada ima tri cilja: osigurati da EU ne izvozi svoje izazove sa otpadom u treće zemlje; olakšavanje transporta otpada za reciklažu i ponovnu upotrebu u EU; i bolje riješavanje ilegalnih pošiljki otpada.

Objekti izvan EU sada će, ako ispunjavaju standarde EU, moći da dobiju odobrenje EU, što im daje podsticaj da nastoje privući kupce sa brodovima koji plove pod zastavom EU. Ovo će podići kvalitet postrojenja za reciklažu brodova širom svijeta.

“Kao dio našeg procesa dekarbonizacije, sve veći broj starijih, manje energetski efikasnih brodova moraće da se recikliraju. Povećanje kapaciteta globalnog postrojenja za reciklažu brodova u skladu sa visokim bezbjednosnim i ekološkim standardima EU dobra je vijest za sve strane.” objasnio je Porst.

Očekuje se da će Vijeće i Evropski parlament formalno odobriti sporazum prije kraja godine.

Izvor: Offshore Energy

Podijeli vijest:

Leave a Reply