Skip to main content
search
VijestiSvijetIstaknute Vijesti

Daphne Technology dobija dalju podršku za sistem smanjenja curenja metana

AAA

Izvor fotografije: Lloyd’s Register

Daphne Technology dobio je Odobrenje u principu (AiP) od strane Lloyd’s Register (LR) za svoju SlipPure Plasma-Katalitičku tehnologiju za smanjenje curenja metana, pogodnu za primjenu kako na moru, tako i na kopnu. Najnovije AiP, koje slijedi nakon ranijeg odobrenja od strane DNV-a, moglo bi predstavljati veliki korak naprijed u izazovu ograničavanja curenja metana u procesu sagorijevanja na brodovima koji koriste LNG kao gorivo. Metan je daleko štetniji gas od ugljen-dioksida, sa potencijalom globalnog zagrijavanja 28 puta većim u periodu od 100 godina.

Iako, je prirodni gas najčistiji ugljovodonik, problem curenja metana navodi se kao veliki nedostatak u njegovom usvajanju kao pomorskog goriva. Ovo je nedostatak čak i za najnovije tipove LNG-a sa smanjenim ugljenikom, uključujući bioLNG iz organskog otpada i sintetički LNG proizveden iz obnovljivih izvora. Plasma-Catalytic tehnologija poboljšava efikasnost smanjenjem potrošnje energije plazme. Ovo omogućava visoko smanjenje curenja metana pri temperaturama izduvnih gasova znatno nižim od onih potrebnih za sisteme smanjenja metana zasnovane na katalizatorima.

Biće pogodna kako za industrije na kopnu koje koriste LNG kao gorivo i teško ih je smanjiti, tako i za sve veći broj LNG tankera i drugih tipova brodova koji ga koriste u svojim LNG motorima. Počevši od 2026. godine, emisije metana će biti uključene u Evropski sistem trgovanja emisijama (ETS) kao i u procjenu indikatora ugljenične intenzivnosti brodova (CII).

Sistem Daphne Technology uspješno je prošao niz testova. Ranije ove godine, LR je svjedočio radu motora u kojem je curenje metana smanjeno za 62% u motoru koji radi sa 75% opterećenja i niskim temperaturama izduvnih gasova od 380°C.

Dr Mario Michan, izvršni direktor i osnivač Daphne Technology, komentarisao je: “Ponovo smo vrlo počastvovani što blisko sarađujemo sa Lloyd’s Register i oduševljeni smo što smo dobili ovo AiP. Ovo potvrđuje naš inovativni pristup, a viđeni rezultati svjedoče o efikasnosti i pouzdanosti našeg SlipPure sistema. Rezultati performansi pokazuju spremnost naše tehnologije za tržišnu primjenu i njen uticaj na smanjenje emisija metana.”

Izvor: seatrade-maritime.com

Podijeli vijest:

Leave a Reply