Skip to main content
search
VijestiSvijet

Dekarbonizacija podstiče proizvođače nafte na Bliskom istoku i VLCC

AAA

Izvor fotografije: Shutterstock.com

Strukturni pad vjerovatnoće potražnje za naftom kao rezultat globalne klimatske politike, može biti obeshrabrujući za mnoge proizvođače nafte, ali ne i za one koji se nalaze u Zalivu za koje su izgledi „ružičasti“, navodi se u Specijalnom izvještaju objavljenom u najnovijem broju časopisa “The Economist”.

Analiza će zadovoljiti malu grupu VLCC vlasnika. Tokom 2023. godine, poručeni VLCC-ovi su pali na dugogodišnji minimum. Nekoliko Ugovora koji su sklopljeni bili su po znatno višim cijenama i imali su dug rok isporuke.

Od tada je, međutim, potpisan niz novih Ugovora i opcija koje su preuzele kompanije, uključujući Euronav, Magni Partners i Seatankers. U međuvremenu, “Trafigura” je ušla u sektor sa svojim prvim parom VLCC-a, naručenih u kineskoj “Jiangsu New Hantong Ship Heavy Industry”, novajliji u izgradnji velikih tankera.

Naftne države u Zalivu postaće sve moćnije, kako svijet bude trošio manje nafte, objavio je “The Economist”, objašnjavajući da mogu jeftino da proizvode mnogo nafte i da imaju kapital potreban za veću proizvodnju. Predviđanja buduće ponude vide da više toga dolazi od njih, i što se svijet brže dekarbonizuje, njihova koncentracija će ići dalje, navodi se u izvještaju.

Zalivska nafta ima prednost jer ima manje intenzivnog ugljenika od druge nafte, kako po sadržaju ugljenika, tako i po lakoći ekstrakcije. Izvještaj naglašava UAE, gdje je ADNOC uložio 23 milijarde dolara za projekte dekarbonizacije, uključujući 4 milijarde dolara za isporuku električne energije bez ugljenika na kopnu, kako bi se obezbijedila energija za operacije na moru.

Novac je mogao da se iskoristi za proširenje proizvodnje, ali su Emirati, umjesto toga, izabrali čistiju proizvodnju nafte. UAE bi voljeli da budu viđeni kao dobavljači izbora u svijetu zabrinutog za klimu, navodi se u izvještaju.

Međutim, nemaju svi pozitivne prognoze za velike tankere. Njujorški broker, “Poten & Partners”, nedavno je pozvao na oprez. Primjećujući porast VLCC narudžbi, kompanija je istakla da su veliki tankeri dizajnirani za duge rute – pošto se očekuje da će se rast potražnje za naftom prebaciti iz Kine u Indiju, to će podržati sektore “Suezmax” i “Aframax”.

Izvor: Seatrade Maritime

Podijeli vijest:

Leave a Reply