Skip to main content
search
VijestiZabavaIstaknute Vijesti

Devet najboljih roze vina za ovogodišnje ljeto

AAA

Izvor fotografije: Shutterstock.com

Otkrijte ova izvanredna vina iz različitih krajeva svijeta. Mnogi od nas poznaju one koji odbijaju piti roze vino, smatrajući ga neautentičnim jer nije ni crveno ni bijelo. Međutim, vrijeme je da prihvatimo: roze je tu. Razne aktivnosti na društvenim mrežama, poput Les Nuits en Rosé i Rosé All Day, kao i vožnje brodom u sumrak u New York-u posvećene ovim očaravajućim vinima boje zalaska, samo su neki od pokazatelja njegove popularnosti. Roze vino je postalo jedan od omiljenih izbora mnogih kako temperature rastu, i sa ponosom možemo reći da je, kada nam je potrebno osvježenje, roze naš izbor.

Nesumnjivo, neka roze vina spadaju u ono što Englezi zovu “jeftina i vesela”, ali budite sigurni: postoji veliki broj izuzetno kvalitetnih roze vina koja su zaslužila mjesto u luksuznom segmentu. Mnoga od tih kvalitetnijih vina su sazrijevala u drvenim bačvama, čime su dobila dodatne note ukusa, složenost i strukturu.

Chateau d’Esclans 2021 Garrus Rosé Cotes de Provence Provence

Sacha Lichine je 2006. godine kupio imanje Chateau d’Esclans u Provence, koje se nalazi sjeverno od St. Tropez-a. Ovo imanje mnogi prepoznaju kao prvobitni dom popularnog roze vina Whispering Angel. Iako, je Whispering Angel solidan uvod u svijet roze vina, Sacha Garrus Rosé čini da se on čini manje impresivnim u poređenju. Ako, se zanemari njegova roze boja, Garrus 2021 bi vas lako mogao zavarati da mislite da pijete izuzetno fino bijelo vino iz Burgundije. Karakterišu ga arome bijele breskve, purea od kajsije i karamelizovanog ananasa, te ukusi kruške, jabuke, kandirane korice narandže i bogatog crème brûlée sa osvježavajućim kiselim finišom.

Cotes de Provence Rosé: Chateau Gassier 2021 946 Cotes de Provence Rosé

Provence, Francuska: Broj 946 simbolizuje visinu (u metrima) planine Sainte Victoire koja dominira nad vinogradima iz kojih dolazi grožđe za ovo izvanredno vino. Ovo roze vino je omiljeno među somelijerima u južnoj Francuskoj i često ga možete pronaći na kartama vina uglednih pariskih restorana. Vino je svijetlo roze boje sa aromama grejpa, sušenog kokosa i crvene maline. Dobro je strukturirano sa uravnoteženom kiselinom, a nudi ukuse crvene šljive, bijele breskve sa notom vanile u završnici.

Domaines Ott 2022 Chateau Romassan Bandol Rosé Bandol Provence

Marcel Ott je 1896. godine napustio Alzas i stekao imanje u Provence, koje je bilo atraktivno zbog nedavno opustošenih vinograda filokserom. Bez odlaganja, počeo je sa ponovnom sadnjom i proizvodnjom vrhunskih vina. Više od jednog vijeka kasnije, Jean-Francois Ott nastavlja porodičnu tradiciju proizvodnje nekih od najrenomiranijih i najpoštovanijih vina u Bandolu. Ovo predivno vino, briljantne roze boje, odiše aromama frezije, cvijeta jabuke i grejpa.

Domaine Charles Audoin 2021 Marsannay Cote de Nuits

Koncept roze vina iz Burgundije suprotstavlja se uverenjima mnogih ljubitelja ove regije koji smatraju da vina treba da budu isključivo bijela ili crvena, a nikako roze. Ipak, Marsannay predstavlja izuzetak, jer je u ovoj oblasti dozvoljena proizvodnja rozea. Charles Audoin i njegov sin Cyril su četvrta i peta generacija Burgundijanaca koji uspješno nastavljaju tradiciju pravljenja ukusnih roze vina. Njihov Marsannay roze iz 2021. godine je svijetlo roze boje i odiše aromama crvene maline, korice limuna i frezije. Vino je srednje punoće, svilenkasto i kompleksno, sa ukusima brusnice, Fuji jabuke i mandarine.

Meyer-Näkel 2021 Pinot Noir Rosé Ahr Njemačka

Werner Näkel je prepoznatljiv po svojim vinima proizvedenim u Južnoj Africi, kao i po onima iz strmih vinograda u Njemačkoj. Vinariju sada, u četvrtoj generaciji, vode dvije sestre koje, pored ovog rozea, proizvode i odlična crna vina od sorte Pinot Noir. Vino je blijedo roze boje sa aromama jasmina, ružine vode i crvene maline. Na sredini nepca se javlja živahna kiselost koja razotkriva ukuse crvene šljive, jagode i čaja od šipka.

Bodegas Muga 2022 Flor de Muga Rosé Rioja Španija

Porodica Muga osnovala je svoju vinariju 1932. godine, a 1968. godine preselili su se na sadašnju lokaciju, u staru željezničku stanicu u Haro-u. Specijalizovani za vinski turizam i proizvodnju izuzetnih vina, omogućavaju pojsetiocima da uživaju u vožnji Segwayem ili letu balonom iznad vinograda dok degustiraju ovo izvanredno roze vino.

Azores Wine Company 2022 Vulcanico Rosé Azori Portugal

Ovo portugalsko roze vino potiče sa vulkanskog ostrva Azori, koje se nalazi u srcu Atlantskog okeana. Arhipelag je kolonizovan još u 15. vijeku i danas ima manje od 250.000 stanovnika. Antonio Macanita, suosnivač Azores Wine Company, osnovao je vinariju 2014. godine na ostrvu Pico, u neposrednoj blizini mora. Proizvodi brojna kvalitetna vina od autohtonih sorti grožđa, ali njegovo roze vino je među našim favoritima. Boje je srednje roze sa aromama svježe ubrane jagode, crvene maline i Valensijske narandže. Prvi gutljaj donosi izraženu slanost, a prate ga dodatni ukusi crvene ribizle i svježe mljevenog crnog bibera.

Robert Sinskey 2022 Vin Gris of Pinot Noir Carneros California Vinarija

Robert Sinskey bio je jedan od prvaka regenerativne i održive poljoprivrede dugo prije nego što je to postalo popularno. Od 1991. godine, njihovi vinogradi se obrađuju prema organskim i biodinamičkim metodama i posjeduju sertifikat CCOF (California Certified Organic Farmers).Karakteriše ga uravnotežena kiselost i ukusi jagode, zdrobljenih ružinih latica i sušene lavande.

Flowers 2022 Sonoma Coast Rose Sonoma County California Volt i

Joan i Walt Flowers započeli su uzgoj Chardonnay i Pinot Noir sorti na Sonoma obali prije više od četvrt vijeka, a njihovi najviši vinogradi se nalaze na planinskim grebenima, na visinama od 1,100 do skoro 1,900 stopa. Nalazeći se manje od dvije milje od Tihog okeana, njihovi vinogradi profitiraju od osvježavajućih noćnih povjetaraca. Flowers Sonoma Coast Rosé ima boju losos roze sa aromama citrusne kore, crvene maline i jasmina, koje prelaze u ukuse jagode, čaja od šipka i crvene šljive.

Izvor: Robb Report

Podijeli vijest:

Leave a Reply