Skip to main content
search
VijestiSvijet

Digitalizacija pomorstva počinje

AAA

Izvor fotografije: Shutterstock.com

Podaci pokreću svijet. Bez obzira na sektor, softver za analizu podataka omogućava uvide koji povećavaju efikasnost, oblikuju upravljanje rizikom, unapređuju sigurnost na radu i mnogo više. Ovaj softver i pristup podacima putem tehnologije sada su stigli i do pomorskog sektora, tvrdi Joseph Kelly, potpredsjednik Pomorskih rješenja u kompaniji ABS Wavesight.

Industrija je, ne svojom krivicom, zaostajala za drugim sektorima u usvajanju digitalnih alata. Sada, uz brzi razvoj tehnologije poput low-earth satelita (LEO) i napretka u primjeni Internet of things (IoT), ta situacija se mijenja, donoseći vlasnicima flote i operaterima plovila potpunu analizu podataka i praćenja u stvarnom vremenu.

Iako, je proces digitalizacije pomorskog sektora u začetku, njegove koristi već igraju značajnu ulogu na tržištu. Oni koji usvoje sisteme za prikupljanje podataka, već su u prednosti u odnosu na konkurenciju, i to tako što će imati mogućnost da:

Koriste podatke kao smjernice pri donošenju odluka.

Posjedovanje robusne baze trenutnih i istorijskih organizacionih podataka, eliminišući nagađanja u procesima donošenja odluka, podržavajući efikasnije, pravovremene i informisane odluke o riziku – kako za velike strategijske odluke (npr. širenje na nova tržišta), tako i za manje svakodnevne izbore (kao što je planiranje održavanja). U poslu gdje su marže često uske, male pobjede se akumuliraju, a velike mogu predstavljati ključnu razliku između uspjeha i neuspjeha.

Razvijaju snažne planove za vanredne situacije.

Pomorski transport je nepredvidljiv posao koji zahtijeva agilnost, a pristup raznolikim skupovima podataka pomaže u osiguranju da operateri budu spremni za suočavanje sa izazovima. Istorijski, stvarno-vremenski i industrijski podaci se kombinuju sa informacijama o vremenskim prilikama, projekcijama cijena goriva i drugim faktorima kako bi se stvorili precizniji i personalizovani modeli analize, omogućavajući operaterima da budu spremni za brze promjene i prilagodbe. Pripremljenost za neplanirane izazove može značiti razliku između zadržavanja ugovora ili očuvanja sigurnosti posade u situacijama prirodne katastrofe ili drugih rizika.

Početak održivosti.

S obzirom na globalni fokus na održivosti i sve bliže ciljeve IMO-a u vezi emisija, prevoznici moraju pronaći načine da smanje svoj uticaj i pridržavaju se smjernica za izvještavanje. Povezani brodovi mogu olakšati i jedno i drugo, eliminišući potrebu za ručnim izvještavanjem i istovremeno ukazujući na mogućnosti za poboljšanje performansi održivosti, čime raniji usvajači dobijaju prednost nad konkurencijom kako se regulative pooštre.

Prevazilaze izazove u vezi sa radnom snagom.

Povezanost i digitalizacija omogućavaju automatizaciju i pristup, što oboje može pomoći poboljšanju iskustva članova posade – ključnoj stavci u današnjem tržištu rada. Pomorski sektor se suočava sa ozbiljnim (i rastućim) manjkom radne snage, pa bilo kakve promjene koje olakšavaju rad ili čine posao sigurnijim i manje stresnim mogu donijeti značajne prednosti operaterima, pružajući digitalizovanim flotama prednost nad konkurencijom.

Prevoznici koji već nisu započeli svoje digitalizacijske napore mogu početi komuniciranjem sa partnerima kako bi saznali kakve mogućnosti žele vidjeti od svojih prevoznika. Potom, potrebno je da rukovodstvo stupi u kontakt sa rukovodiocima sektora, menadžerima i nižim osobljem, kako bi identifikovali probleme koje bi digitalni softveri mogli riješiti.

Ipak, nema pogrešnog načina za početak – bitno je samo početi. Kako se tehnologija nastavlja razvijati, povezana plovila postaju sve ključnija za postizanje uspjeha. Operateri koji sada počinju graditi svoje digitalne programe biće bolje pripremljeni za prilagođavanje industrijama koje široko prelaze u digitalnu budućnost.

Izvor: Safety4Sea

Podijeli vijest:

Leave a Reply