Skip to main content
search
VijestiJadran

Direktor iz Maerska: Rijeka i Kopar mogu biti novi Rotterdam

AAA

Izvor fotografije: MagioreStock / Shutterstock.com

Maersk je nedavno otvorio skladište u riječkoj industrijskoj zoni Kukuljanovo. Ovaj globalni gigant u svojoj floti ima 700 brodova i više od 10 miliona kvadratnih metara skladišta širom svijeta. Razgovarali smo o njihovim kontejnerskim planovima za Rijeku i rizicima u Crvenom moru…

Sa više od 80.000 zaposlenih i 70 terminala u svim najvažnijim zemljama svijeta, danska kompanija Maersk godišnje ostvaruje promet od 80 milijardi dolara. Otvaranjem modernog skladišta od 12.000 kvadrata na Kukuljanovoj potpuno mijenjaju imidž Rijeke kao svoje nove akvizicije.

“Dugoročno, mislim da bi za pet do deset godina luka trebalo da ide na Krk, a ne da bude ovdje u centru grada i mislim da je to dobar pravac. Druga stvar je da željeznicu treba razvijati, dosta je već urađeno, ali je potrebno mnogo više. Ako se to dogodi, vjerujem da Rijeka i Kopar mogu biti de facto novi Rotterdam i Bremerhaven, višemilionske kontejnerske luke”, kaže Ivić Vodopija, direktor za srednju i istočnu Evropu Maersk Hrvatska.

Međutim, rad špediterskih kompanija dodatno je otežavala eskalacija sukoba u Crvenom moru, koja je počela u decembru. Potpuno je poremetilo pomorske puteve.

Ako kažemo da kroz Crveno more, odnosno Suecki kanal, jedan od najvažnijih puteva za transport nafte i goriva, kao i robe široke potrošnje, godišnje prođe do 20.000 brodova, važno je što brže uspostavljanje mira na ovom području. pomorski put je jasan.

“Trenutno je potražnja veća od ponude kapaciteta i radi se o tome da su same vozarine porasle 400-500 puta s obzirom na to da u Evropi i dalje postoji velika potražnja za proizvodima” kaže Šikanjić.

“Koliko će tako dugo ostati niko sa sigurnošću ne može se reći. Ali ovaj sukob, kao i druge promjene koje su neizbježne u savremenom svijetu, ne mogu tako lako da ugroze Maersk.” naglašava njegov lider. Iako su najprepoznatljivije kao brodarska kompanija, njihova zarada od 15 milijardi dolara u operacijama na kopnu i 5 milijardi dolara u prihodima terminala izazivaju poštovanje svih učesnika u pomorskom lancu.

“U kompaniji sam 20 godina. Za 20 godina radili smo na mnogim takvim procesima, ne obavezno vještačkoj inteligenciji, već drugim vidovima automatizacije i smanjenja ručnog rada. Svaki smanjeni ručni posao otvara neku vrstu posla koji daje dodatnu vrijednost i otvara mogućnosti za mnogo kvalitetnija zanimanja. U Hrvatskoj, kao i u drugim zemljama regiona, planiramo da zaposlimo dosta ljudi.” kaže Vodopija.

I to je dobra vijest za mlade koji studiraju u Pomorskoj gimnaziji i Pomorskoj školi.

“Sarađujemo i sa fakultetima, smatramo da mlade ljude treba usmjeravati i obrazovati na ono što je potrebno tržištu. I ne vidimo da će suštinski biti problema sa kadrovima, iako je uvijek manje ljudi, uvijek je manje raspoloživih kadrova.” kaže Vodopija.

Upravo to čini uspješnom ovu porodičnu kompaniju, koju je časopis Times proglasio jednom od 100 najuticajnijih u svijetu – vizija, modernost i stalno ulaganje u ljude i napredne digitalne tehnologije.

Izvor: hrt.hr

Podijeli vijest:

Leave a Reply