Skip to main content
search
VijestiSvijetIstaknute Vijesti

Dodatnih 300.000 TEU u rekordnoj knjizi narudžbi za brodove

AAA

Izvor fotografije: makasana photo / Shutterstock.com

Neposredno nakon što je X-Press Feeders naručio četiri kontejnerska broda na metanol od Shanghai Waigaoqiao Shipbuilding, ostali vlasnici se vraćaju u Kinu za dodatne novogradnje dok cijene nastavljaju rasti do najvišeg nivoa viđenog izvan buma kontejnerskog transporta tokom pandemije COVID-19.

Seaspan naručuje brodove nakon masivne kampanje izgradnje novih brodova u 2021. i 2022. godini. Izvori iz brodogradilišta sugerišu da se razmatra do 10 dual-fuel novogradnji u dva kineska brodogradilšta, vrijednosti oko 1,6 milijardi dolara.

Brokerske kuće izvještavaju o pismu namjere za šest LNG kontejnerskih brodova od 14.000 TEU u Hudong Zhonghua Shipbuilding, sa isporukama koje počinju krajem 2027. godine po cijeni od oko 180 miliona dolara po brodu.

Grčki vlasnik Evangelos Marinakis, preko svoje Capital Group-e, takođe je povezan sa do deset novogradnji LNG dual-fuel brodova od 8.400 TEU u New Times, koštajući 128 miliona dolara svaki. Isporuke se očekuju od sredine 2027. do 2028. godine.

Ako se sve narudžbinee potvrde, sektor je na putu da doda još 300.000 TEU u knjigu narudžbi u godini koja je do nedavno izgledala kao spora godina za nove kontejnerske brodove, prema MB Shipbrokers.

Brokeri, ranije poznati kao Maersk Broker, navode da vide solidan obim dodatnih projekata u planu, sa nekoliko velikih kompanija u konkretnim pregovorima za različite serije novogradnji od 8.000–15.000 TEU.

Cijene kontejnera na tržištu dostigle su najviši nivo ove godine, podržane krizom u Crvenom moru, poremećajima u glavnim čvorištima na Dalekom istoku, i jakom potražnjom iz SAD-a i Evrope.

Izvor: Splash247

Podijeli vijest:

Leave a Reply