Skip to main content
search
VijestiSvijet

Drewry: Jedna trećina globalnog kapaciteta kontejnerskog transporta pogođena krizom na Crvenom moru

AAA

Izvor fotografije: Shutterstock.com

Međunarodni transport kontejnera suočava se sa kritičnim već nekoliko nedjelja jer tekući napadi i preusmjeravanja u Crvenom moru i dalje utiču na sektor uoči kineske Nove godine.

Prema Philip Damas-u, šefu Drewry Supply Chain Advisors-a, narednih 4-5 nedjelja biće ključne za globalni brodski i kontejnerski promet, posebno između Azije i Evrope, kao i Mediterana.

Drewry procjenjuje da je više od 800 brodova koji predstavljaju oko 10 miliona TEU, ili otprilike jednu trećinu svjetskog kapaciteta kontejnerskih brodova, pogođeno napadima na Crvenom moru i preusmjeravanjem oko Rta dobre nade.

Iako postoji zabrinutost oko toga kako će ovaj poremećaj uticati na „navalu” pred kinesku Novu godinu, Drewry vjeruje da na tržištu postoji dovoljno kapaciteta da apsorbuje veliki dio uticaja, barem za sada.

Philip Damas je izjavio: „Svaki poremećaj prije kineske Nove godine uvijek je zabrinut za pošiljaoce. Iako trenutna situacija već uzrokuje uska grla u globalnim lancima snabdijevanja, vjerujemo da postoji dovoljan kapacitet za rješavanje nastalih zagušenja, manjka opreme i praznina u rasporedu“.

Izvor: gCaptain

Podijeli vijest:

Leave a Reply