Skip to main content
search
VijestiNautikaIstaknute Vijesti

Druga luksuzna superjahta Ritz-Carltona završila testnu vožnju

AAA

Izvor fotografije: The Ritz Carlton Yacht Collection

Druga luksuzna superjahta koja se gradi za proširenje brenda Ritz-Carlton završila je 20. maja, testnu vožnju u blizini obale Francuske. Izgrađena od strane Chantiers de l’Atlantique, novi brod pod nazivom Ilma planirana je da započne sa radom u septembru 2024. godine, dok brend poznat po luksuznim hotelima i odmaralištima širi svoje kruzer operacije.

Novu jahtu je dizajnirao studio Aivan iz Helsinkija, crpeći inspiraciju iz estetike privatne jahte sa elegantnim i gracioznim eksterijerom, za razliku od većine modernih kruzera. Izgradnja Ilme počela je polaganjem kobilice u martu 2023. godine, a porinuće broda uslijedilo je u septembru 2023. godine. Ona je jedna od dvije jahte naručena od francuskog brodogradilišta, pri čemu je gradnja sestrinskog broda Luminara takođe u toku, koji će početi sa radom 2025. godine.

Ritz-Carlton Yacht Collection pokrenula je grupa investitora koja je licencirala ime brenda i izgradila svoj prvi kruzer u Španiji. To je dio industrijskog trenda u kojem Four Seasons i Orient Express takođe grade luksuzne kruzere. Oni koriste prepoznatljivost brenda i stvaraju novi segment ultra-luksuznog krstarenja. Prvi kruzer Ritz-Carlton-a, Evrima, započeo je službu 2023. godine nakon višestrukih odlaganja.

Novi dizajn koji se gradi u Francuskoj je veći i tradicionalniji u svom rasporedu. Ilma ima 46.750 bruto tona u poređenju sa 25.400 bruto tona koliko ima Evrima. Nova jahta će moći da primi 448 putnika u 224 apartmana, u poređenju sa 149 apartmana za 298 putnika na prvom brodu. Ilma je duga 790 stopa (241 metar) i imaće posadu od 374 člana.

Testne vožnje su sprovedene između 16. i 20. maja. Kompanija izvještava da su testirali plovidbene karakteristike broda, buku, vibracije i udobnost pri vjetru. Sada će biti završeno opremanje jahte, a prije njenog prvog putovanja 2. septembra 2024. godine, od Monte Karla do Rima, biće sprovedena i finalna proba.

Među pogodnostima za putnike su najmodernija tehnologija, pet restorana, šest barova i spa centar sa brendom Ritz-Carlton.

Nakon njenog predstavljanja, Ilma će krstariti Mediteranom, a zatim se prebaciti na Karibe. U 2025. godini, planirano je da takođe krstari sjevernom Evropom.

Izvor: The Maritime Executive

Podijeli vijest:

Leave a Reply