Skip to main content
search
VijestiSvijet

“Eastern Pacific Shipping” ugrađuje pogon na vjetar na chemical tankeru

By 26/02/2024February 27th, 2024Nema komentara
AAA

Izvor fotografije: bound4blue press

Porodična kompanija “Ofer” sa sjedištem u Singapuru, “Eastern Pacific Shipping”, instaliraće tri 22-metarska eSail-a od kompanije “bound4blue”, kasnije ove godine, i to na chemical tankeru “Pacific Sentinel”, izgrađenom 2019. godine.

Kompanija za razvoj jedara sa sjedištem u Barseloni ima različite projekte u toku, uključujući rekonstrukciju eSail-a na chemical tankeru “Bow Olimpus”, u vlasništvu Odfjell-a, takođe izgrađenog 2019. godine. Ova instalacija će se takođe izvršiti kasnije ove godine.

Planirano je da “Pacific Sentinel” od 50.332 dwt ugradi svoj pogonski sistem na vjetar (WAPS) tokom četvrtog kvartala ove godine.

Kompanija “eSails” vjerovatno će smanjiti potrošnju goriva i emisije za oko 10%, prema procjenama.

Radom jedra će upravljati autonomni kontrolni sistem koji automatski optimizuje snagu, opterećenje motora i potrošnju goriva, bez ikakvog učešća posade.

Komentarišući najnoviji Ugovor kompanije, izvršni direktor i suosnivač “bound4blue-a”, Jose Miguel Bermudez, kaže: „Potpisivanje Ugovora sa industrijskim igračem, obima i reputacije “EPS-a”, ne samo da ističe sve veće priznanje pogona pomoću vjetra kao vitalnog rješenja za maksimiziranje i ekoloških i komercijalnih koristi, nego i naglašava povjerenje lidera industrije u našu dokazanu tehnologiju.“

U februaru 2023. godine, “EPS” je završio revolucionarnu instalaciju rješenja za hvatanje ugljenika na tankeru “Pacific Cobalt”.

Izvor: Seatrade Maritime

Podijeli vijest:

Leave a Reply