Skip to main content
search
VijestiSvijet

ECSA i ETF izražavaju zabrinutost zbog napada na komercijalne brodove u Crvenom moru i Adenskom zalivu

AAA

Izvor fotografije: Shutterstock.com

Evropski brodovlasnici i sindikati pomoraca duboko su zabrinuti zbog nedavnog porasta napada na komercijalne brodove u području Crvenog mora i Adenskog zaliva.

Evropska udruženja brodovlasnika (ECSA) i Evropska federacija radnika u transportu (ETF) pozivaju na hitno djelovanje kako bi se ozbiljno adresirala ova zabrinjavajuća situacija. Životi i sigurnost naših pomoraca su ugroženi, sa napadima koji se svakodnevno povećavaju. Pomorci su udarno srce pomorske industrije, i njihova sposobnost da obavljaju dužnosti bez straha, sigurnost je esencijalna.

ECSA naglašava da je pomorstvo temelj sigurnosti Evrope – od energije do hrane i sigurnosti lanca snabdijevanja. Zaštita ključnih pomorskih ruta i međunarodnog principa slobode plovidbe je esencijalna za garanciju sigurnosti kontinenta.

“Mjere za osiguranje sigurnosti i blagostanja pomoraca su kritične i neophodne za jačanje sigurnosti vitalnih trgovinskih ruta. Pomorci su ključni radnici koji održavaju lanac snabdijevanja i zaslužuju zaštitu.” rekla je Livia Spera, generalna sekretarka ETF.

Izvor: ECSA

Podijeli vijest:

Leave a Reply