Skip to main content
search
VijestiSvijet

Ekskluzivni podaci otkrivaju preusmjeravanja brodova Suecom

By 23/01/2024January 29th, 2024Nema komentara
AAA

Izvor fotografije: Shutterstock.com

Jučerašnji dan je obilježen kao prvi put u ovom vijeku da nijedan LNG brod nije bio prisutan u Crvenom moru, što je značajan pokazatelj koliko brzo i drastično se globalna pomorska karta promijenila u tri mjeseca.

Obim povlačenja brodova iz regije je ogroman, kako je detaljno opisano u novim, ekskluzivnim podacima specijaliste za analizu pomorske trgovine Sea, navedenim u nastavku.

Tri najveće svjetske brodarske kompanije, Nippon Yusen Kaisha (NYK), Mitsui OSK Lines (MOL) i Kawasaki Kisen Kaisha (K Line), sve tri iz Japana sa kombinovanom flotom od preko 1.800 brodova, postale su najnovija velika imena koja su obustavila plovidbu kroz Crveno more, dok je Vincent Clerc, izvršni direktor danskog brodarskog giganta Maersk, juče upozorio na World Economic Forum-u u Davos-u da će poremećaji trajati mjesecima.

Dok, su se većina naslova fokusirala na poremećaje u linijskom transportu, svi segmenti brodarstva su se povukli iz tranzita kroz Suec, sa rekordnim pomorskim saobraćajem koji se primjećuje izvan Cape Town-a.

Brokerska kuća Braemar je primijetila podatke iz AXS sistema praćenja brodova koji otkrivaju opipljivo smanjenje obrazaca tranzita tankera. Na primjer, u decembru je prosječno 26 tankera iznad 25.000 dwt-a dnevno prelazilo moreuz Bab el-Mandab na južnom ulazu u Crveno more. Međutim, u prvoj polovini januara, ovaj broj se smanjio za 38% na prosječno 16 tankera, prema novoj analizi.

Ekskluzivni podaci koje je Sea prikupila, poredeći drugu sedmicu oktobra sa drugom sedmicom januara, pokazuju i značajne padove u pomorskom saobraćaju kako na Suecu tako i na Adenskom zalivu u više pomorskih segmenata, kao i povećanje od 53% broja svih brodova koji prolaze Rt dobre nade.

Izvor: Splash247

Podijeli vijest:

Leave a Reply