Skip to main content
search
VijestiSvijet

“Eksplozija” investicija u zelene brodove

AAA

Izvor fotografije: Shutterstock.com

Uprkos značajnim investicijama u ekološki prihvatljivije brodove koje su se desile 2023. godine, hiljade brodova će se naći na skali ocjenjivanja D ili E pod CII, što će primorati vlasnike brodova da preduzmu hitne mjere za obnovu svojih flota u naredne tri godine.

Ovo je navedeno u izvještaju “Green Technology Tracker” od Clarksons Research, koji takođe procjenjuje da će 45% postojećih flota tankera, balkera i kontejnerskih brodova biti ocijenjeno sa D ili E ako nastave da se kreću u međunarodnim vodama 2026. godine i ne modifikuju svoju brzinu ili specifikacije.

Osim toga, Steve Gordon, šef istraživanja u Clarksons Research, naglašava da su 2023. godine naručena 539 broda koji koriste alternativna goriva, broj koji odgovara 45% ukupno naručene tonaže. Najveći dio naručenih brodova odnosi se na brodove sa dual-fuel brodova na LNG, dok su narudžbe za brodove sa dual-fuel na metanol iznosile 125, prema istim podacima.

Istovremeno, usvajanje tehnologija za uštedu energije se ubrzava, pri čemu tzv. “eko” brodovi sada čine 32% kapaciteta, uključujući oko 50% u segmentima VLCC i Capesize, kako otkrivaju podaci Clarksons-a. Otprilike 7.295 brodova ima značajne tehnologije uštede energije, uključujući 47 sa pogonom na vjetar.

Izvor: naftikachronika.gr

Podijeli vijest:

Leave a Reply