Skip to main content
search
VijestiSvijetIstaknute Vijesti

Eskalacija napetosti na Bliskom istoku mogla bi dovesti do zatvaranja Hormuškog moreuza

AAA

Izvor fotografije: Shutterstock.com

Napetosti na Bliskom istoku su dodatno eskalirale, povećavajući rizik od veće nestabilnosti na tržištu nafte i pružajući svjež podsjetnik na važnost sigurnosti nafte.

Evropska unija se suočava sa važnom sedmicom, tokom koje će lideri vlada raspravljati o tome kako osigurati da ekonomija i industrije regije ostanu globalno konkurentne nakon turbulencija izazvanih nedavnom energetskom krizom.

Sada se brodarska industrija suočava sa prijetnjom mogućeg zatvaranja Hormuškog moreuza, ako tenzije eskaliraju, što bi imalo ozbiljne posljedice za tržište tankera.

U svjetlu izraelsko-iranskih tenzija, ministar spoljnih poslova Indije S. Jaishankar je u nedjelju rekao da je Indija zatražila od Irana da oslobodi 17 indijskih članova posade na brodu pod portugalskom zastavom MSC Aries koji je Iran zaplijenio.

Ako napadi poput ovog nastave ili se prošire, trgovina kontejnerima na Bliskom istoku osjetiće najjači udar.

Adresirajući rastuću zabrinutost, ministar Jaishankar je umirio javnost, izjavivši: “Večeras sam razgovarao sa iranskim ministrom spoljnih poslova Amir-Abdollahian-om. Pokrenuo sam pitanje oslobađanja 17 indijskih članova posade MSC Aries. Razgovarali smo o trenutnoj situacji u regiji. Naglasio sam važnost izbjegavanja eskalacije, vježbanja suzdržanosti i povratka na diplomatiju. Dogovorili smo se da ostanemo u kontaktu.”

Blagostanje 25 nevinih pomoraca koji su sada taoci predstavlja najviši prioritet i ITC poziva na hitno oslobađanje pomoraca i broda, istaknuto je u izjavi iz Međunarodne trgovačke komore (ICS).

“Ovaj sramni napad na trgovački brod ponovo stavlja nevine pomorce na prvu liniju geopolitičkog sukoba.”

Kako je rekao, “Bliski istok je na ivici” i narodi regije suočavaju se sa stvarnom opasnošću razornog sveobuhvatnog sukoba.

Izvor: shippingtelegraph.com

Podijeli vijest:

Leave a Reply