Skip to main content
search
VijestiSvijetIstaknute Vijesti

EU agencije upozoravaju da Evropi i dalje treba ruski LNG

AAA

Izvor fotografije: Shutterstock.com

EU agencije su upozorile države članice da i dalje moraju da uvoze ruski tečni prirodni gas kako bi izbjegle energetski šok.

Acer, Agencija Evropske unije za saradnju energetskih regulatora, navela je da napori da se smanji rekordni uvoz ruskog LNG-a u Evropu “treba da budu pristupani sa oprezom, posebno u svjetlu predstojećeg isteka ugovora o tranzitu gasa sa obavezom isporuke ili plaćanja iz Rusije ka Evropi preko Ukrajine do kraja 2024. godine.”

Kako je opisano u planu REPowerEU, Evropa ima za cilj da potpuno prekine oslanjanje na ruska fosilna goriva do 2027. godine. “U tom cilju, smanjenje uvoza ruskog LNG-a treba razmatrati u postepenim koracima počevši od spot kupovine ruskog LNG-a,” navodi Acer u izvještaju objavljenom u aprilu.

“Ovo bi potencijalno moglo dovesti do gubitka od 13,6 milijardi kubnih metara snabdijevanja prirodnim gasom u poređenju sa tokovima u 2023. godini,” upozorava Acer.

Iako je EU uspjela da zamijeni ruski gas, globalno tržište gasa je i dalje zategnuto.

Evropska unija raspravlja o predlozima za implementaciju svojih prvih direktnih mjera na ruski LNG.

Prema raznim medijima, diskusije su još u ranoj fazi i neke države članice su skeptične prema predlozima. Sankcije EU zahtijevaju podršku svih država članica da bi bile usvojene.

Proizvodnja ruskog LNG-a u 2023. godini iznosila je 42 milijarde kubnih metara. Glavne početne destinacije ruskog LNG-a bile su EU27 (18 bcm), Kina (11 bcm), Japan (8 bcm) i Južna Koreja (2 bcm), što zajedno predstavlja više od 90% ruskog LNG-a, navodi Acer u svojoj analizi razvoja evropskog LNG tržišta.

Dio od 18 bcm ruskog LNG-a uvezenog preko evropskih terminala je na kraju re-izvezen u Kinu, Tajvan, Indiju i Tursku.

Države članice EU uvezle su 134 bcm LNG-a u 2023. godini. Ova cifra predstavlja 42% ukupnog uvoza gasa Evropske unije. Francuska je postala najveći uvoznik LNG-a u EU sa 30 bcm u 2023. godini, nadmašujući Španiju (25 bcm u 2023. godini). Holandija, Italija i Belgija slijede kao treći, četvrti i peti najveći uvoznici LNG-a u EU.

Izvor: Shipping Telegraph

Podijeli vijest:

Leave a Reply